11.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialSONDAJ: Cum s-a schimbat viata romanilor dupa aderarea la UE!

SONDAJ: Cum s-a schimbat viata romanilor dupa aderarea la UE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1sondajPotrivit unui sondaj realizat de Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) Romania, aproximativ 60% dintre romani sustin ca aderarea la Uniunea Europeana le-a adus o schimbare a vietii in rau, principala problema fiind pierderea locurilor de munca.

Potrivit sondajului de opinie „Roman in Europa”, mai mult de jumatate dintre romanii chestionati (53 la suta) au afirmat ca nu stiu care sunt institutiile europene si care este rolul lor, insa acest procent este in scadere comparativ cu anii precedenti, dupa ce, in 2011, 70 la suta dintre cei chestionati au afirmat acelasi lucru, iar anul trecut, 61 la suta.

De asemenea, 51 la suta dintre romani au afirmat ca nu cunosc obligatiile si drepturile ce revin cetateanului european, raspunsurile negative fiind, si in acest caz, in scadere: 65 la suta in 2012 si 71 la suta in 2011.

La intrebarea „Aderarea la Uniunea Europeana v-a adus o schimbare a vietii in bine sau in rau?”, 58 la suta dintre cei care au participat la sondaj au afirmat ca „in rau”, 31 la suta – „in bine”, iar 11 la suta nu au raspuns.

Procentul celor care spun ca aderarea a avut un impact negativ este in crestere, in 2011 acest raspuns fiind dat de 51 la suta dintre participantii la sondaj, iar anul trecut, de 53 la suta.

Pierderea locurilor de munca continua sa ramana principala prblema cu care se confrunta Romania dupa aderarea la UE, numarul celor care considera acest lucru fiind in crestere in fiecare an: 42 la suta in 2011, 45 la suta in 2012 si 51 la suta in acest an.

Pe locul al doilea in topul problemelor de dupa aderare este cresterea coruptiei, sesizata de 21 la suta dintre cetatenii care au completat chestionarul, in timp ce 19 la suta au mentionat „cresterea preturilor”.

Intrebati daca se implica destul in dezvoltarea comunitatii in care traiesc, 70 la suta dintre respondenti au raspuns negativ, 21 la suta, afirmativ, iar noua la suta au refuzat sa raspunda.

De asemenea, 51 la suta dintre participantii la sondaj au afirmat ca au dat spaga pentru rezolvarea unor probleme personale la fel ca inainte, 37 la suta spun ca nu au recurs la asta, iar 12 la suta au afirmat ca au platit mai mult.

Romanii mai cred ca Guvernul este principalul vinovat pentru faptul ca Romania inregistreaza cea mai mica absorbtie a fondurilor europene (42 la suta), iar 33 la suta cred ca de vina este birocratia UE.

La intrebarea „Considerati ca atragerea fondurilor europene ar fi atenuat efectele crizei economice in Romania?”, 71 la suta au raspuns afirmativ, 10 la suta, negativ, iar 19 la suta au sustinut ca nu stiu.

Coruptia (40 la suta), traficul de persoane si de droguri (16 la suta) si opozitia unor tari membre (31 la suta) sunt principalele motive pentru care Romania este amanata in a intra in spatiul Schengen, identificate de romanii chestionati prin acelasi sondaj.

Sondajul de opinie „Roman in Europa” a fost realizat de CIADO Romania in perioada 16 – 26 aprilie, pe un esantion de 1.400 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 50 ani. Intrebarile au fost adresate prin newsletter si pe retelele de socializare.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri