34.8 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăDivertismentComentariul zilei13 laureati ai premiului Nobel anunta DESFIINTAREA Uniunii Europene in doua saptamani!...

13 laureati ai premiului Nobel anunta DESFIINTAREA Uniunii Europene in doua saptamani! Vezi motivul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Treisprezece laureaţi ai Premiului Nobel au avertizat, sâmbătă, asupra pericolului în care s-ar afla sectorul cercetării ştiinţifice din Marea Britanie în cazul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, pe fondul publicării unui nou sondaj de opinie care relevă o creştere a tendinţei populaţiei de a vota în favoarea aşa-numitului Brexit.

Într-o scrisoare adresată cotidianului The Daily Telegraph, grupul de oameni de ştiinţă estimează că „perspectiva pierderii finanţărilor europene constituie un risc major pentru cercetarea britanică.”

„Ştiinţa este sursa noastră de prosperitate, este cea care alimentează sistemul de sănătate, capacitatea de inovare şi creşterea economică”, avertizează cercetătorii, printre care fizicianul Peter Higgs, laureat cu Premiul Nobel în anul 2013 sau biochimistul Paul Nurse, recompensat cu această distincţie în anul 2001.

„Afirmaţiile susţinătorilor ieşirii din UE potrivit cărora Trezoreria ar putea umple acest gol de finanţare sunt naive”, au declarat semnatarii scrisorii, subliniind faptul că procentul din PIB alocat cercetării în Marea Britanie se situează sub media ţărilor UE şi a celor din OCDE. Savanții au mai anunțat că ieșirea Marii Britanii din UE poate duce, într-un efect de Domino, chiar la destrămarea Uniunii Europene întrucât un Brexit ar deveni un model pentru alte state.

Avertismentul savanţilor vine pe fondul publicării unui nou sondaj comandat de ziarul online The Independent, care relevă o creştere semnificativă a numărului de votanţi în favoarea Brexit-ului, cu 12 zile înainte de referendumul din 23 iunie.

Din 2.000 de persoane intervievate, 55% sunt pentru ieşirea Marea Britanii din UE şi 45% împotrivă. În sondajul precedent, realizat în luna aprilie, doar 51% dintre britanici se declarau în favoarea Brexit-ului.

Alte sondaje publicate în această săptămână au avut rezultate mai strânse, de aproximativ 50% pentru, 50% împotrivă.

Sursa: Rador

Ultimele stiri