11.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentTopurile zilei7 motive pentru care vrei tot timpul sa mananci

7 motive pentru care vrei tot timpul sa mananci

in:

Stiri pe acelasi subiect

Daca ai senzatia ca niciodata nu te-ai saturat si ca ai manca tot timpul exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru.

Foamea este definită ca o nevoie fizică de calorii, apă şi sare şi este provocată de un cumul de factori, între care regimul alimentar, anumiţi hormoni şi starea emoţională, spun nutriţioniştii, potrivit Adevarul.ro.

10 motive pentru care ţi-e foame

1. Deshidratarea este adesea confundată cu foamea

Din acest motiv, de fiecare dată când crezi că ţi-e foame, bea un pahar cu apă, aşteaptă 15-20 de minute şi abia apoi vezi dacă îţi este în continuare foame, spun experţii de la Academia Americană de Nutriţie şi Dietetică. Confuzia are loc în hipotalamus, o zonă a creierului care reglează atât setea cât şi apetitul.

2. Dormi prea puţin

Astfel se creează un dezechilibru hormonal care are influenţează şi senzaţia de foame. Prea puţin somn poate scădea nivelul de grelină – hormon care stimulează apetitul – şi de leptină – homon care asigură senzaţia de saţietate. Dormi 7-8 ore pe noapte şi vei fi mult mai odihnit, plus că nu vei mai resimţi atâtea pofte de dulce sau de sărat.

3. Mănânci alimente bogate în carbohidraţi răi

Acestea creează dependenţă şi nu satisfac foamea, cum ar fi gogoşile, napolitanele, produsele de patiserie, covrigeii şi prăjiturile. Toate aceste aliment cresc rapid glicemia, scăzând-o la fel de brusc şi lăsându-te fără pic de energie şi cu un gol în stomac, de parcă nu ai fi mâncat nimic o zi întreagă. Pentru a îndepărta în mod sănătos nevoia de a mânca tone de dulciuri, este indicat consumul de migdale, mere, seminţe de chia şi fistic.

4. Te stresezi foarte mult la birou

Acest lucru creşte nivelurile de hormoni ai stresului – adrenalina şi cortizolul – care păcălesc creierul şi îl pregătesc de un atac ce necesită energie, astfel încât apetitul creşte considerabil. De asemenea, stresul reduce nivelul de serotonină şi te poate face să te simţi flămând, chiar dacă tocmai ai mâncat.

5. Nu consumi suficiente alimente bogate în proteine

Aici poate fi inclus iaurtul grecesc, ouăle, carnea de curcan şi cerealele integrale. Doza zilnică recomandată de proteine este de minimum 46 de grame în cazul femeilor şi de 56 de grame în cazul bărbaţilor.

6. Nu incluzi suficiente grăsimi în regimul alimentar

Cele sănătoase sunt grăsimile nesaturate, care au rolul de a conferi saţietate, şi se găsesc în fructele oleaginoase, în seminţe, avocado şi peşte.

7. Sari peste micul dejun sau peste prânz

Atunci când stomacul este golit un timp îndelungat între mese, se produce fenomenul de scădere a nivelului de grelină, care nu mai poate ţine în frâu senzaţia de foame. Ca o regulă generală, încearcă să nu laşi mai mult de cinci ore între mesele principale şi compensează cu mici gustări sănătoase. Chiar dacă nu ai timp sau nu poţi mânca la prima oră, încearcă să-ţi impui acest obicei prin consumul unor alimente care nu necesită preparare, cum ar fi un iaurt, un măr sau un smoothie făcut rapid la blender.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri