17.7 C
București
miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăSocial8 tari europene au inceput sa interzica centralele pe gaz. Vezi de...

8 tari europene au inceput sa interzica centralele pe gaz. Vezi de cand vor fi ilegale si in Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.

Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit acesteia, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În România există circa 3 milioane de centrale

Ultimele statistici arată că românii folosesc pentru încălzirea locuințelor, care nu sunt racordate la rețea, fie combustibil fosili, fie centrale termice de apartament, majoritatea pe gaze. Estimările specialiștilor indicau, la nivelul anului trecut, un număr de circa 3 milioane de centrale termice în condensare, care folosesc gazele naturale, o creștere uriașă în ultimii 20-22 ani.

Astfel, la nivelul anilor 2000 în România existau doar 410.000 de locuințe dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind racordate la sistemul centralizat. Pe măsură ce rețelele de termoficare au început să cedeze, oamenii s-au debranșat de la sistemele centralizate de termoficare și și-au motat centrale termice de apartament. Așa se face că în 2011 existau la nivel național 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centrale termice, ajungând în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 la circa 3 milioane de centrale termice de apartament.

Înlocuirea centralelor poate fi costisitoare și dificilă

Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE) și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor. „Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro).

Ce state au interzis sau vor să interzică centralele de apartament

Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală

2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

5. Austria – impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Ultimele stiri