facebook
Cultura

A murit Irina Petrescu

Irina_Petrescu_1248260702_0Actrita Irina Petrescu a murit, marti, la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig.

S-a remarcat inca din timpul studentiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o sa dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost vazuta de Liviu Ciulei, care a distribuit-o in rolul principal Ana Strejan din „Valurile Dunarii” (1960).

Cunoscuta pentru distinctia si eleganta sa, dar si pentru frumusetea sa clasica, Irina Petrescu a avut roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, in regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tanase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita, Mircea Veroiu.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distinctii si premii. Astfel, in decembrie 2011, a primit premiul „Aristizza Romanescu” in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru „creatia teatrala si cinematografica”.

In 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate (2002).

In anul 2000, actrita Irina Petrescu a fost decorata cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei. (sursa Mediafax)

Share Page

Close