Acasă Vorba zilei A te lupta cu tine insuti este lupta cea mai grea; a...

A te lupta cu tine insuti este lupta cea mai grea; a te invinge pe tine insuti este biruinta cea mai frumoasa – Gottfried Leibniz

142

Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz (n. 1 iulie 1646, Leipzig, d. 14 noiembrie 1716, Hanovra) a fost un filozof simatematician german, unul din cei mai importanti filozofi de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de al XVIII-lea, unul din intemeietorii iluminismului german. In matematica, Leibniz a introdus termenul de „functie” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependenta de o curba. Alaturi de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne.

Leibniz s-a nascut pe 1 iulie 1646 in Leipzig, fiu al unui avocat si profesor la universitatea din localitate. Tot aici isi incepe studiile, pe care le continua la Jena si Altdorf. In 1666 obtine titlul de doctor in Drept si intra in serviciul lui Johann Phillipp von Schönborn, arhiepiscop si print elector in Mainz, pentru care indeplineste un mare numar de insarcinari politice si diplomatice. In 1673, intreprinde o calatorie la Paris, unde ramane timp de trei ani si se ocupa in mod intens cu studiul matematicii, stiintelor naturale si filozofiei. Intors in Germania, obtine in anul 1676 postul de bibliotecar si consilier privat pe langa Ernst August, print de Braunschweig-Lüneburg si mai tarziu print elector de Hanovra, apoi pe langa urmasul lui, Georg Ludwig, care va deveni rege al Marii Britanii cu numele de George I. In aceasta functie, Leibniz ramane pana la sfarsitul vietii. El se bucura de o deosebita pretuire si era considerat in acel timp ca geniu universal. Opera sa se extinde nu numai in domeniile filozofiei si matematicii, ci trateaza teme variate de teologie, drept, diplomatie, politica, istorie, filologie si fizica. A fost fondatorul si primul presedinte al „Academiei de Stiinte” din Berlin (1700). Leibniz moare la 14 noiembrie 1716 in Hanovra.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos