Acasă Economie A treia rectificarea bugetara, aprobata! Ce institutii primesc mai multi bani

A treia rectificarea bugetara, aprobata! Ce institutii primesc mai multi bani

24

A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata. La inceputul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca nu va intelege niciodata opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetara din acest an, „care spun sa nu platim ce avem de platit prin hotarari judecatoresti”, adaugand ca Fondul Monetar International si Comisia Europeana agreeaza aceasta masura.

sedinta de guvern

„Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati si este prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autoritatilor locale”, a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

Rectificarea bugerara incalca mai multe prevederi legale si arata incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului, privind in special investitiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arata totodata ca plata in avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

A treia rectificare bugetara din acest an suplimenteaza bugetele Justitiei, Agriculturii, Transporturilor, Educatiei, Apararii, in principal pentru plata in avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Presedintiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

Totodaca, conform acesteia, sunt alocate fonduri pentru plata in avans a titlurilor executorii castigate in instanta de catre bugetari si pentru plata arieratelor.

„Titlurile executorii acumuleaza dobanzi penalizatoare si se actualizeaza cu indicele pretului de consum, care afecteaza in proportie de 0,1-0,2% deficitul ESA de anul viitor. Acum, aceste majorari si dobanzi nu le vom mai plati”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.

Rectificarea, efectuata in mod exceptional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinata de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot in evidenta un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent, conform Executivului.

Guvernul arata, in proiectul de rectificare, ca rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice pe intregul an de 2,6%, fata de 2,2% cat se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.

Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat mentinandu-se ca valoare nominala la 14,7 miliarde lei si ca pondere in PIB la 2,2%.

Sursa: B365

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos