Acasă Economie VESTE TRISTA PENTRU FUMATORI! Se SCUMPESC tigarile! Uite cu cat

VESTE TRISTA PENTRU FUMATORI! Se SCUMPESC tigarile! Uite cu cat

33

O noua scumpire a tigarilor va avea loc in perioada urmatoare din cauta deciziilor Ministerului de Finante legate de accize. Cele mai ieftine pachete de tigari vor costa cu 20-25 de bani in plus.

tigari
Ministerul Finantelor a anuntat marii producatori de tutun cum intentioneaza sa modifice accizele pentru anul viitor, iar JTI Romania a calculat un impact de scumpire a pretului unui pachet de tigari din categoria mai ieftina de circa 20-25 bani, in functie de nivelul accizei, potrivit Mediafax.

Reprezentantii MFP au anuntat companiile de tutun ca va aplica in principiu un curs de schimb de 4,73 lei/euro, la nivelul din acest an, dar nu au exclus indexarea cu rata inflatiei, in urma negocierilor cu FMI si Comisia Europeana.

Prin cresterea accizei minime de la 81,5 euro la 84 de euro la 1.000 de tigarete, nivelul taxei se ridica la 397,32 lei, ceea ce la cursul BCE de la 1 octombrie 2014 – 4,4093 lei/euro (la care se face raportarea catre CE) inseamna peste 90 de euro, nivelul care trebuia atins in 2018.

La un curs de schimb de 4,73 lei/euro, pretul unui pachet de tigari din categoria celor mai ieftine se va scumpi cu circa 20 de bani, iar cele mai scumpe cu doar 10 bani. In cazul in care cursul la care se calculeaza acciza va fi indexat cu rata inflatiei de la septembrie si va urca la 4,8 lei/euro, atunci scumpirea va fi de aproximativ 25 si 15 bani.

„Deja preturile din categoriile ieftine sunt mult mai mari decat preturile tigarilor de pe piata neagra, iar prin aceasta masura se va mari ecartul si o sa vedem o crestere a contrabandei”,a declarat Gilda Lazar, corporate affairs JTI Romania.

Sursa: Realitatea

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos