Acasă ACTUALITATE Acord ISTORIC privind RAZBOIUL din Ucraina!

Acord ISTORIC privind RAZBOIUL din Ucraina!

35

Ministrii de Externe rus si ucrainean au ajuns la un acord in vederea continuarii retragerii armamentului din estul Ucrainei, luni noaptea, la Berlin, in prezenta omologilor lor francez si german, pe fundalul intensificarii ostilitatilor pe teren, relateaza Deutsche Welle, citat de Mediafax. Sefii diplomatiilor din Ucraina, Rusia, Franta si Germania au indemnat totodata la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, in regiunea ucraineana Donbas (est).

ucrainaCele peste patru ore de negocieri, gazduite de catre ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au desfasurat pe fondul unei intensificari a violentelor intr-un sat de la Marea Azov. Fortele ucrainene si insurgentii prorusi s-au acuzat reciproc de incalcarea armistitiului incheiat in februarie in capitala belarusa Minsk.

Negocierile au fost „foarte lungi, foarte intense, iar uneori foarte controversate”, data fiind situatia tensionata de pe teren, a recunoscut Steinmeier la finalul reuniunii, dupa miezul noptii.

„Toata lumea stie ca ne asteapta un drum lung”, a declarat el, „insa vom face tot ceea ce putem pentru a continua procesul”.

Seful diplomatiei germane a subliniat ca nu exista alternativa la intelegerile de la Minsk.

Moscova si Kievul au cazut de acord sa retraga armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, intr-o incercare de a pune capat conflictului.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si omologul sau ucrainean Pavlo Klimkin au fost, de asemenea, de acord sa sporeasca sustinerea acordata observatorilor internationali si sa creeze grupuri de lucru care sa abordeze cele mai urgente probleme cu care se confrunta locuitorii civili din zona de conflict, in care separatistii prorusi lupta impotriva trupelor guvernamentale din aprilie anul trecut.

Steinmeier a anuntat ca noul acord implica retragerea mortarelor si armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar si toate tipurile de tancuri.

Acordul indeamna, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale in zonele ocupate de catre rebeli, la continuarea schimbului de prizonieri de razboi si la o imbunatatire a situatiei economice disperate din zona de conflict.

Sursa: stireazilei.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos