17.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăSocialActorul Alexandru Arsinel a suferit un transplant de rinichi!

Actorul Alexandru Arsinel a suferit un transplant de rinichi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Actorul Alexandru Arsinel a suferit un transplant de rinichi, intr-un spital din Cluj-Napoca, potrivit mediafax.ro.

„Tin sa multumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan si, bineinteles, lui personal, omul caruia ii datorez de ieri, viata”, a declarat actorul, vineri dimineata.

Operatia a fost efectuata cu succes la Cluj-Napoca de echipa condusa de reputatul prof. univ. dr. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal de la Cluj si seful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”.

Dupa ce a jucat la Sala Savoy din Capitala in toate spectacolele stagiunii 2012 – 2013, dupa zecile de turnee efectuate in tara si strainatate si dupa ce a jucat in fiecare sambata, in iulie si august, la Teatrul de Vara „Herastrau”, in seria de spectacole „O seara la Revista” din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revista „Constantin Tanase”, spectacolele fiind transmise live de TVR2 – o premiera absoluta dupa mai bine de 25 de ani -, starea de sanatate a marelui actor s-a inrautatit.

Astfel, acesta a fost supus, joi, unei interventii chirurgicale complicate de transplant renal.

Actorul Alexandru Arsinel s-a nascut pe 4 iunie 1939, in localitatea Dolhasca, judetul Suceava. In anul 1962, el a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti.

Este vedeta a Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, dar si director al institutiei. Alaturi de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atat in tara, cat si in strainatate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost rasplatiti, in anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revista.

A jucat in filme precum „Ana si… hotul” (1981), „Miss Litoral” (1990), „Anotimpul iubirii”, „In fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cadere a Constantinopolului” (1994), „Paradisul in direct” (1995), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).

In februarie 2004, Arsinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter.

In 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din Romania, facand parte din echipa condusa de profesorul Eugeniu Proca, impreuna cu profesorul Anghel Popescu. Impreuna profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotica din München, in anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopica pentru transplant asistata robotic si de telemedicina din lume. In anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi si pancreas, iar in 2010 a efectuat in premiera in Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul sau asupra procedurii de transplant renal incrucisat bazata pe alocarea stabila a fost citat de savantul american Alvin Roth, rasplatit cu premiul Nobel pentru economie in 2012. De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operatii urologice si de interventii endoscopice si laparoscopice, precum si mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Comandor in anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Mare Ofiter in anul 2006 si, recent, cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter.

Ultimele stiri