Inca o dovada ca publicul care asista la viata politica din Romania inetelege mai bine realitatile globale si nationale decat insusi cei care ne conduc. Dragos Damian, director general Terapia Cluj si director executiv PRIMER (Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania) remarca intr-un articol de opinie pe site-ul zf.ro ca interesele pentru ca Romania sa ramana in afara Schengen sunt mai mult de natura economica decat cele da natura administrativa.
Si are dreptate, iar acest lucru se „datoreaza” in primul rand politicienilor sforaitori care lancezesc in scaunele de europarlamentari, dar se trezesc cu cateva luni inainte de alegeri sa ia atitudine. Acest lucru este valabil si pentru politicienii din Parlament.
Dar iata cat de bine sintetizeaza Dragos Damian aceste realitati care ne loves din plin si care vor face ca Romania sa ramana in afara Schengen cel putin cinci ani de acum incolo.
„Doar banii conteaza. In curand incepe reconstructia Ucrainei, un efort de sute si mii de miliarde de Euro – asadar, toata lumea vrea sa prinda o bucatica. Miliarde de tone de materii prime, materiale, combustibili, absolut tot ceea ce va fi folosit pentru reconstructie, cu sursa China, India si Tarile Arabe, „fabricile lumii”, vor fi incarcate in containere pe vase gigantice si tancuri petroliere spre a fi trimise catre Ucraina. Fara Romania in spatiul Schengen. Vasele gigantice vor porni din China si India pe marile lumii. Marea Chinei de Sud, Oceanul Indian, Marea Arabiei (unde se vor intalni cu tancurile petroliere), Marea Rosie, Canalul Suez, Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Manecii, Marea Nordului, Marea Baltica. Vasele gigantice si tancurile petroliere vor descarca containerele in porturile din Europa de Vest, iar de aici transportatori din Europa de Vest le vor duce catre Ucraina, pentru reconstructia tarii.
Costul pe container: in jur de 10.000 $, durata transportului pe mare + uscat = circa 80 de zile.
Cu Romania in spatiul Schengen. Vasele gigantice vor porni din China si India pe marile lumii. Marea Chinei de Sud, Oceanul Indian, Marea Arabiei (unde se vor intalni cu tancurile pretroliere), Marea Rosie, Canalul Suez, Marea Mediterana, Marea Egee, Marea Marmara, Marea Neagra. Vasele gigantice si tancurile petroliere vor descarca containerele in porturile din Europa de Est si Turcia iar de aici transportatori din Europa de Est si Turcia le vor duce catre Ucraina, pentru reconstructia tarii. Costul pe container: in jur de 8.000 $, durata transportului pe mare + uscat = circa 50 de zile.
Eventuala intrare a Romaniei (si Bulgariei) in Spatiul Schengen ar putea schimba radical rutele maritime si vor avea de suferit interese de afaceri de zeci si sute de miliarde. Romania (si Bulgaria) au sanse minime de a intra in Spatiul Schengen in urmatorul ciclu al Parlamentului European.
Doar banii conteaza, sunt deasupra acordurilor politice, securitatii frontierelor sau politicillor de coeziune….”