20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiAdrian Vasilescu, BNR: In 1913, fara Transilvania sau Banat, Romania era mai...

Adrian Vasilescu, BNR: In 1913, fara Transilvania sau Banat, Romania era mai puternica economic decat orice tara nordica!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scumpiri pe banda rulantă în 2024

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a făcut câteva declarații privind economia României. Printre altele acesta a vorbit și despre economia României de dinainte de Marea Unire.

România în 1913, fără Transilvania, Bucovina, Banat, Basarabia, era mai puternică economic decât oricare țară nordică, respectiv Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda, susține Adrian Vasilescu.

Acesta a mai vorbit și despre PIB-ul țării noastre.

“România este a 17-a ţară din Uniunea Europeană, în funcţie de PIB cu 186 de miliarde de euro. Cu 186 de miliarde de euro o să observăm că, pentru o populaţie de 19,5 milioane de locuitori, este foarte puţin. PIB-ul nostru este foarte mic, asta este drama noastră. Sunt zece ţări în Uniunea Europeană, cu populaţii mai mici decât România, dar cu PIB-uri mai mari. Avem exemplul Irlandei, cu un PIB cu 120 de miliarde mai mare decât al României, dar noi împărţim un PIB la 19,5 milioane de locuitori, iar ei la numai 4,5 milioane de locuitori.”, a declarat Adrian Vasilescu, citat de capital.ro.

Oficialul BNR a precizat că modelul economic pe care România ar putea să-l analizeze pentru a-l urma se găseşte în istorie, respectiv în anul 1913 când ţara noastră se situa pe locul 11, înaintea statelor nordice, dar şi a Portugaliei, Greciei sau Ungariei.

“Modelul pe care noi îl căutăm în lume îl găsim în propria noastră istorie, pentru că din 1990 vârfurile politicii din România tot caută un model. S-au dus la modelul suedez, au vorbit despre modelul german, pe urmă au căutat prin Japonia, dar niciunul dintre aceste modele nu avea puncte de acord cu situaţia specifică României. Eu cred că îl găsim în propria noastră istorie.”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Ultimele stiri