Acasă Economie AFI Europe construieste al doilea mall din Capitala pe terenul fostei fabrici...

AFI Europe construieste al doilea mall din Capitala pe terenul fostei fabrici Inox!

AFI Europe construieste al doilea mall din Capitala, in Bucurestii Noi, un complex de birouri de circa 60.000 mp pe terenul fostei fabrici Inox.

„Desi dureaza mult pana obtinem finantare, pana la urma reusim. Asta ne incurajeaza sa incepem noi proiecte. In Bucurestii Noi am obtinut autorizatia de construire cu cateva saptamani in urma si suntem in negocieri pentru finantare. Din 28.000 metri patrati avem deja inchiriati 12.000 metri patrati si am vrea sa deschidem pe parcursul anului 2014. Constructia ar putea incepe in acest an sau inceputul anului viitor”, a declarat David Hay, directorul executiv al AFI Europe Romania.

Intrebat daca este se simte norocos ca AFI este printre putinele companii imobiliare care mai obtin finantare bancara pentru proiectele dezvoltate, Hay a raspuns ca nu este o chestiune legata de noroc.

„Nu este un noroc, pentru ca daca era noroc as fi fost sceptic. Pentru a lua credite acum trebuie in primul rand sa fii un client existent al bancii, un client foarte bun, cu un trecut foarte bun. Proiectul trebuie sa fie cel mai bun posibil din punct de vedere al locatiei, accesului, transportului public, designului, mixului de clienti, preinchirierilor. In plus, acum pentru a primi finantare, trebuie sa aduci mai mult capital propriu decat era nevoie inainte. Acum trebuie sa vii la proiectele de retail cu 35-45% din investitie din surse proprii. Pentru un proiect de retail este o gramada de bani si nu multi dezvoltatori pot sa vina cu aceste fonduri, de aceea este dificil sa obtii finantare”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului israelian.

El a adaugat ca AFI Europe „este norocoasa” ca raspunde la toti acesti parametri foarte bine.

In zona Bucurestii Noi a mai fost anuntata constructia unui mall in cadrul parcului de retail Collosseum, dezvoltat de firma Nova Imobiliare, cu capital britanic.

„Nu cred ca va incepe dezvoltarea mall-ului. Din cate stiu nu merg atat de bine, stiu ca sunt alte proiecte in plan in zona, dar nu cred ca Colloseum va incepe. Nu vad acum o competitie reala in zona”, a aratat Hay.

Compania detine pe Bulevardul Bucurestii Noi un teren de 65.000 metri patrati.

AFI mai detine un teren in Arad, unde intentiona sa dezvolte un retail park, insa constructia a fost oprita din cauza concurentei mari din oras.

„Aradul este un oras dificil pentru retail, avem autorizatia, dar nu vom incepe sa dezvoltam speculativ. Cand vom semna contracte de inchiriere vom incepe. Va trece ceva pana cand vom incepe la Arad”, a afirmat Hay.

In paralel cu imbunatatirea rezultatelor AFI Palace Cotroceni, singurul proiect functional detinut in Romania, deschiderea in octombrie a unui mall in Ploiesti si inceperea si finalizarea AFI Palace B. Noi, Hay spune ca AFI exploreaza si noi proiecte care sunt pe piata sau vor fi pe piata.

„In viitor vom aveam noi proiecte. Intotdeauna ne uitam la noi proiecte pe care sa le dezvoltam, dar am putea de asemenea sa cumparam proiecte existente care fie sufera, fie sunt distressed. Ne uitam in principal in Bucuresti, dar si in provincie”, a mentionat Hay.

Pe segmentul de birouri, pe langa complexul pe care il are in dezvoltare langa centrul comercial AFI Palace Cotroceni, compania vrea sa construiasca un proiect similar pe terenul fostei fabrici Inox, din apropierea Hotelului Marriott, cu o suprafata de peste 17.000 metri patrati. Initial compania dorea sa dezvolte pe acest teren un complex de locuinte.

„Mai avem in plan un alt parc de birouri, pe locatia fostei fabrici Inox, vizavi de Vulcan. Vrem sa facem un parc de afaceri aproximativ 60.000 mp in special birouri, ne planificam sa incepem constructia in circa doi ani. Dupa ce finalizam AFI Park vom incepe lucrarile la acest proiect, care va fi dezvoltat in 3-5 faze, depinde cum il impartim”, a precizat Hay.

El spune ca Romania este o tara cu potential, iar odata cu rezolvarea problemelor din Europa investitorii vor vedea acest potential.

„O parte a pietei vede deja acest potential, cum ar fi sectorul de IT. Sunt din ce in ce mai multe firme care se extind in Romania. Vedem un influx de companii de IT, vom vedea influx de companii de BPO (business process outsourcing). Acestea au inteles ca piata poloneza, unde deja sunt prezente, este foarte dezvoltata si urmatoarea destinatie va fi Romania”, crede Hay.

Acesta precizeaza in final ca este foarte important insa ca Guvernul sa se concentreze pe infrastructura si pe educatie.

„Romania are o forta de munca tanara bine educata, cu abilitati, care vrea sa lucreze si sa-si extinda cunostintele. Vedem insa o scadere a nivelului de educatie de la un an la altul si cred ca Guvernul trebuie sa previna aceasta degradare. Romania risca sa piarda acest avantaj pe care il are in fata altor tari”, a conchis Hay.

AFI Europe este membra a AFI Group si dezvolta si gestioneaza diverse proiecte comerciale si rezidentiale in Romania, Cehia, Serbia, Polonia, Bulgaria, Germania si Letonia.

Sursa: mediafax.ro

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentACCIDENT MORTAL in Maramures! Doi tineri si-au pierdut viata! VIDEO
Articolul următorCronica Noptii Muzeelor: Zeci de mii de romani au luat cu asalt muzeele din tara!