5.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 30, 2024
AcasăStirea zileiDe ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista o credinta populara ca statul sub nuci poate fi daunator. Aceasta credinta este legata de faptul ca nucii produc o substanta chimica numita juglona, care poate fi toxica pentru unele plante, animale dar si pentru oameni. Bunicii nostri stiu ca nu este bine sa odihnesti sau sa te feresti de soare la umbra unui nuc, dar nu prea stiau ei exact de ce.

Petrecerea unui timp indelungat la umbra nucului, zi de zi, afecteaza starea de sanatate (mucoasa nasului se poate inflama, pot sa apara episoade de cefalee si de tuse; se spune ca oamenii care au nuc in curte si stau multa vreme la umbra lui pot chiar sa moara “inainte de vreme”).


Citeste si:

De ce ni se incretesc degetele cand stam in apa?! Explicatia este mult mai SOFISTICATA decat iti imaginai!

Te-ai intrebat de ce fluiera ceainicele! Exista o explicatie… STIINTIFICA!


Explicatia consta in faptul ca frunzele nucului emana o cantitate destul de mare de iod. In schimb, acelasi iod face bine organismului, ajutandu-l sa se vindece de racelile persistente daca persoanele cu astfel de probleme fac vara (cand din frunze se evapora mai mult iod) cateva plimbari nu prea lungi la umbra nucului.

Frunzele de nuc (tot datorita iodului) au proprietati dezinfectante si cicatrizante care ajuta in special la refacerea pielii. Astfel, ceaiul din frunze proaspete de nuc va este de folos in caz de eczeme, rani si ulceratii ale pielii (daca frunzele sunt deja uscate, efectul este foarte slab sau lipseste). In plus, infuzia concentrata din frunze de nuc ajuta (folosita extern) la stoparea sau incetinirea caderii parului.

Iata cateva motive pentru care s-ar putea sa nu fie recomandat sa stai sub un nuc:

Toxicitatea juglonei: Nucii elibereaza juglona, o substanta chimica care poate inhiba cresterea anumitor plante si poate fi toxica pentru unele specii. Acest lucru poate afecta plantele si vegetatia din apropiere, facand dificil pentru alte plante sa prospere in vecinatatea copacului.

Reactii alergice: Unii oameni ar putea fi alergici la polenul sau seva de nuc. Acest lucru poate provoca reactii alergice, cum ar fi iritatia pielii, probleme respiratorii sau alte simptome alergice.

Caderea nucilor: Nucii isi pot scapa fructele, iar nucile care cade pot provoca rani, mai ales daca cineva se afla direct sub copac. Acest lucru poate fi o ingrijorare, in special pentru copiii sau animalele de companie care se joaca in zona.

Desi exista aceste preocupari, este important sa retineti ca riscurile asociate cu a fi sub un nuc sunt in general limitate pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, daca aveti ingrijorari cu privire la expunerea la nuc, cel mai bine este sa consultati un medic alergolog sau cu un expert horticultura pentru sfaturi specifice in cazul in care vreti sa-l plantati langa casa.

Ultimele stiri