16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiCel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case ale românilor au și un efect #terapeutic, pe lângă cel estetic. Tradiționale #flori românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură, găsindu-se într-o gamă largă de forme, mărimi și culori.

Planta conține o mulțime de substanțe, precum tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, uleiuri esențiale și este bogată în calciu și o substanță mai puțin studiată — geranin, care are o acțiune antispasmodică, anti-inflamatoare, antiedematoasă, analgezică și antiseptică.

În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu mușcate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria și sifilisul.

În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile din care se prepară infuzii, sucuri sau maceratul la rece de mușcată. Proprietățile benefice ale mușcatei sunt dintre cele mai utile și mai puternice în sensul efectelor asupra organismul uman.

Experimentele efectuate cu aceste plante, au arătat că mușcata poate curăța aerul de bacterii. Totodată, substanțele volatile emise de floare umplu casa cu o aromă plăcută, cu efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

Mușcata este utilizată pe o scară largă în bolile inflamatorii ale nasului și gâtului. Infuzia de mușcată se poate folosi în cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. Sucul de frunze poate ajuta la vindecarea otitei.

Pelargonium, cunoscut sub numele de muscata, este un gen de plante cu flori care este larg cultivat si apreciat pentru numeroasele sale beneficii. Desi exista mai multe specii in genul Pelargonium, beneficiile sunt in general asociate cu proprietatile lor medicinale, valoarea ornamentala si capacitatea de a respinge insectele. Unele dintre beneficiile cheie ale plantei Pelargonium includ:

Proprietati medicinale: Speciile de Pelargoniums sidoides au fost folosite in mod traditional in medicina pe baza de plante pentru potentialele lor proprietati medicinale. Extractele din aceste plante au fost studiate pentru potentialul lor de a atenua simptomele infectiilor respiratorii, cum ar fi raceala comuna si bronsita.

Aromoterapie: Anumite specii de Pelargonii sunt cultivate pentru parfumurile lor placute. Uleiurile esentiale derivate din frunzele si florile lor sunt folosite in aromoterapie pentru a crea o atmosfera calma si inaltatoare. Aceste uleiuri sunt adesea folosite in difuzoare, lumanari si potpourri.

Valoare ornamentala: Pelargoniile sunt cultivate pe scara larga ca plante ornamentale in gradini, parcuri si gospodarii datorita florilor lor vibrante si colorate. Ele vin in diferite culori, inclusiv nuante de rosu, roz, alb si violet, adaugand atractivitate estetica oricarui peisaj sau spatiu interior.

Intretinere redusa: Pelargonii sunt cunoscuti pentru cultivarea lor relativ usoara si cerintele reduse de intretinere. Ele pot prospera intr-o varietate de conditii si sunt potrivite atat pentru cultivarea in interior, cat si in exterior, facandu-le alegeri populare atat pentru gradinarii amatori, cat si pentru cei experimentati.

Repelent de insecte: Se crede ca unele specii de pelargonii, in special cele cu miros de lamaie, au proprietati de respingere a insectelor. Plasarea acestor plante in spatii de locuit in aer liber sau in apropierea intrarilor poate ajuta la descurajarea tantarilor si a altor daunatori, facandu-le o alternativa naturala si placuta la repellentii chimici.

Utilizare culinara: Unele soiuri de pelargonii au frunze cu mirosuri care amintesc de diverse ierburi culinare, cum ar fi trandafir, lamaie sau menta. Aceste frunze pot fi folosite cu moderatie pentru a adauga o aroma subtila anumitor feluri de mancare si bauturi, desi este important sa se verifice caracterul adecvat al soiului specific pentru consum.

Este demn de remarcat faptul ca, desi pelargonii ofera mai multe beneficii, este esential sa cercetam specii specifice si sa consultati surse de incredere inainte de a le folosi in orice scop medicinal sau culinar. In plus, unele specii pot avea proprietati toxice, asa ca este crucial sa le manipulati cu grija si sa le tineti departe de copii si animale de companie.

Ultimele stiri