14.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăSocialSanatateSapunurile antibacteriene DAUNEAZA SANATATII! In SUA tocmai au fost INTERZISE!

Sapunurile antibacteriene DAUNEAZA SANATATII! In SUA tocmai au fost INTERZISE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Fie iarna sau vara trebuie sa ai un ghiveci de rozmarin in casa

Studii recente au demonstrat proprietatile antibacteriene si antifungice ale...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...
Sapunurile antibacteriene au fost interzise vineri pe piata americana, potrivit unei decizii definitive a Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA), care a spus ca producatorii nu au reusit sa demonstreze ca acestea sunt sigure sau mai eficiente decat produsele obisnuite, scrie The Guardian.

Dr Janet Woodcock, directoarea centrului FDA pentru evaluare si cercetare, a spus ca unele sapunuri antimicrobiene s-ar putea sa nu aduca niciun beneficiu pentru sanatate.

„Consumatorii ar putea sa creada ca produsele pentru spalat antibacteriene sunt mai eficiente si previn raspandirea germenilor, dar nu avem nicio dovada riguroasa ca sunt mai bune decat sapunul simplu cu apa”, a spus ea intr-un comunicat de presa.

„In fapt, unele date sugereaza ca ingredientele antibacteriene ar putea sa faca mai mult rau decat bine pe termen lung”, a adaugat Woodcock.

Astfel, producatorii nu au reusit sa demonstreze nici siguranta la „folosirea zilnica pe termen lung”, nici ca produsele sunt „mai eficiente decat sapunul simplu si apa in prevenirea bolilor si raspandirea unor infectii”.

Noua regula federala se aplica oricarui sapun sau produs antiseptic care contine unul –sau mai multe – dintre cele 19 ingrediente interzise, scrie hotnews.ro.

Printre acestea se numara triclocarbonul, folosit adesea in sapunurile solide, si triclosanul, prezent adesea in sapunurile lichide.

Nu sunt afectate de interdictie dezinfectantele de maini si servetele umede pe baza de alcool– pe care FDA inca le investigheaza – si anumite produse de ingrijire a sanatatii destinate folosirii clinice.

FDA a acordat fabricantilor un termen de un an pentru a-si modifica produsele sau sa le retraga de pe rafturi.

Institutia federala a propus pentru prima oara introducerea unei interdictii a acestor substante in 2013, dupa ce unele studii au aratat ca ar putea afecta hormonii umani sau modifica rezistenta naturala la bacterii.

Ultimele stiri