Intra in contact cu noi

Auto

Ai geamuri fumurii la masina? Se schimba legislatia!

Publicat cu

pe

 

Pentru a armoniza legislatia cu cea din Uniunea Europeana autoritatile vor sa relaxeze legislatia in domeniul foliilor auto.

Legea din Romania prevede in acest moment ca geamurile din spate si luneta masinii pot fi complet intunecate. In fata insa lucrurile sunt mai sensibile. Folia trebuie sa aiba 70 la suta transparenta pentru geamuri laterale si 75 la suta pentru parbriz.

Legislatia este in curs de schimbare pentru a fi armonizata cu cea aplicabila in Uniunea Europeana. Astfel incat si transparenta pentru parbriz va fi coborata la 70 la suta„, spune Cristian Bucur, RAR.

Reclama

Potrivit Registrului Auto Roman, geamurile masinii vin inca din fabrica, inclusiv geamurile din fata, cu o opacitate de aproape 20 la suta, daca se lipeste o folie pe geam opacitatea creste, de exemplu, pana la 40 la suta. Cu alte cuvinte, in aceasta situatie incalcati leagea.

Cei care nu respecta legea si sunt prinsi in trafic cu folie mult prea intunecata raman fara talon si risca o amenda de pana la 2.000 de lei. Cei de la Registru au si aparate care calculeaza transparenta geamurilor.

Soferii pot fi amendati daca nu monteaza folii omologate de RAR. Ii costa de la 300 la 10 mii de lei in functie de tipul foliei. Cele clasice sunt mai ieftine si retin doar ultravioletele. Exista folii cu metal, care pastreaza chiar si racoarea in masina, spun specialistii. Dar uneori pot afecta semnalul telefonului mobil.

S-ar putea sa aveti anumite probleme daca mergeti afara din oras, in zone montane. Dar nu obligatoriu„, spune reprezentantul unui service.

Reclama

Exista si un alt motiv, impotriva hotilor, daca iti lasi un laptop, un telefon, hotii au atractie la lucrurile acestea…„, spune un client, Marian Pantelimon.

Cei care vor sa fie siguri, pot opta pentru folii antiefractie. Daca un geam obisnuit poate fi spart in 5 secunde, pentru unul cu folie hotul ar avea nevoie de cel putin un minut si multa forta.

Sursa: stirileprotv.ro

Reclama

Auto

Date oficiale: În România circulă peste 62.000 de ”bombe pe roti”. Neoficial… Dumnezeu cu mila!

Publicat cu

pe

România a depășit pragul psihologic de 10 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul lui 2022. Dintre acestea, oficial, peste 62.000 circulă cu sisteme de propulsie pe GPL. Dar, se pare că există și multe „bombe pe roți” – mașini cu instalații de gaz neomologate.

În urma dezastrului provocat la Crevedia de explozia depozitului de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) patronat de fiul primarului PSD din Caracal, care funcționa ilegal de ani buni, Newsweek a solicitat Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) datele oficiale privind autovehiculele cu sisteme de propulsie pe GPL înregistrate în România, pentru a contura amploarea unei părți a afacerii cu GPL, cea din domeniul transporturilor.

Atenție, însă, cel mai important business cu GPL este cel pentru încălzirea imobilelor, foarte multe clădiri civile și industriale din zone mai izolate, fără rețea de gaze naturale, având în curți butelii imense de GPL.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI arată că în România circulă oficial peste 62.000 de autovehicule pe GPL.

Reclama

Sunt omologate și înmatriculate 61.783 de autoturisme care funcționează cu benzină și GPL, 26 de autoturisme care funcționează doar cu GPL, 13 autobuze și microbuze pe GPL, 212 de autovehicule de marfă pe benzină și GPL și 4 autovehicule de marfă care merg doar cu GPL.

În total, 62.038 din cele peste 10 milioane de autovehicule înmatriculate în România (7.991.901 de autoturisme) funcționează cu sisteme de propulsie pe GPL.

Dar, există și autovehicule care „merg” și cu alte tipuri de gaz – GNC (Gaz Natural Comprimat) și GNL (Gaz Natural Lichefiat) – care au nevoie de stații de alimentare speciale.

Potrivit DGPCI, în România sunt înregistrate la ora actuală 2.449 de autorurisme pe benzină + GNC, 360 de autoturisme pe GNC, 135 de autobuze și microbuze pe GNC, 161 de autovehicule de marfă pe benzină + GNC, 9 autotractoare pe GNC, 386 de autotractoare cu sisteme de propulsie pe GNC/GNL și 15 autotractoare pe GNL + motorină.

Reclama

Avem și multe „bombe pe roți”

Mașinile pe GPL sunt la modă de zeci de ani în Europa, GPL-ul fiind cu circa 50% mai ieftin decât benzina și motorina și mult mai puțin poluant. În Italia, de exemplu, cele mai multe mașini pe benzină au și instalație de GPL.

Există două tipuri de mașini pe GPL, cu instalație montată direct din fabrică, cum este, de pildă, și Dacia Logan ECO-G 100, și cu instalație aftermarket, pusă ulterior de proprietar. Mașinile cu GPL din fabrică vin direct cu omologarea înscrisă în cartea de identitate, iar mașinile cu instalație GPL aftermarket trebuie omologate obligatoriu individual la RAR.

Datele furnizate Newsweek de DGPCI indică, însă, că în România circulă și multe „bombe pe roți”. Adică, autovehicule cu instalație GPL neomologată.

Reclama

Concret, DGPCI spune că în România sunt înregistrate 61.783 de autoturisme pe benzină + GPL, dar doar 34 dintre acestea au motor termic de peste 2.0 litri.

Imposibil! Fie datele DGPCI nu sunt corecte, fie în România circulă multe „bombe pe roți”. Oricine este atent în trafic poate identifica cu ușurință, de exemplu, SUV-uri sau limuzine ceva mai vechi, cu motoare mari, de 3.0 litri, 5.0 litri și peste, care au „priză” de GPL.

Continua sa citesti

Auto

Soluția lui Titi Aur pentru reducerea numărului de accidente mortale cauzate de șoferii drogați și beți

Publicat cu

pe

Titi Aur consideră că soluția cea mai rapidă este o combinație de educație preventivă, în domeniul circulației, cu o legislație mult mai drastică în privința celor prinși beți sau drogați la volan.

„Este simplu și nu trebuie inventat nimic. Trebuie se vedem ce au făcut vecinii noștrii și cum au reușit să diminueze acest adevărat flagel de pe șosele. Au împletit doua lucruri: educație rutieră, în școala, în general, dar și o școală de șoferi bine făcută, alături de campanii în instituții și firme unde se conduce. O a doua este coerciția. Poliția te oprește, iar judecătorul hotărăște dacă te poate ierta, în caz că ești la prima abatere, ori poate să-ți anuleze permisul și dreptul de a mai conduce vreodată, dacă ești la a patra sau a șaptea abatere. Este, totuși, nevoie de un plan național, bine pus la punct. Guvernele noastre nu au ținut cont de această molimă de pe șosea. Acest domeniu nu a fost niciodată declarat prioritar de către cei aflați la cârma țării. Până când nu vom avea un plan național, să înceapă cu măsuri bine coordonate în cele două direcții, educație și coerciție, nu vom scăpa prea curând de astfel de evenimente”, a declarat Titi Aur în emisiunea „100%”.

Continua sa citesti

Auto

Cum poti sa-ti recuperezi banii daca grindina ti-a spart parbrizul sau ti-a indoit tabla la masina

Publicat cu

pe

Fenomenele meteo extreme pun pe gânduri tot mai mulți șoferi. Grindina este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru mașini, asta pentru că bucățile de gheață pot avaria serios un autovehicul în doar câteva minute.

Pentru șoferii care au doar asigurare RCA, pagubele provocate de grindină vor fi suportate din buzunarul propriu.

Pentru șoferii care au o asigurare de tip CASCO, compania de asigurări oferă despăgubiri. Atenție, însă, că foarte multe companii de asigurări elimină tot mai des acest tip de daună din contracte, asta din cauza faptului că fenomenele extreme sunt mult prea frecvente, iar probabilitatea de plată a poliței de asigurare crește considerabil.

Dacă grindina ți-a distrus mașina, și ești asigurat, în primul rând este necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:

Reclama

–  Notează ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla vehiculul în timpul furtunii.

– Fotografiază vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Important: fotografiile să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.

– Este necesar să întocmești raportul de daună. Compania va însărcina un expert pentru a inspecta vehiculul. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. Oricum ar fi, expertul numit va lua legătura cu tine pentru a viziona vehiculul.

– Ca și client, ai putea fi nevoit să aștepți mult pentru o programare atunci când sunt multe mașini afectate după o furtună. Expertul nu vine la domiciliu, trebuie să cădeți de comun acord asupra unui loc unde va avea loc inspecția.

Reclama

Până când daunele sunt evaluate, poți continua să  folosești mașina. Însă, dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat. Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura expertului când vă veți întâlni. Pentru a te asigura că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție, potrivit adac.de.

5 sfaturi de cum îți protejezi mașina de grindină

În cazul în care nu deții un garaj, un loc de parcare subteran sau unul mai adăpostit există câteva soluții pentru a-ți proteja mașina de grindină, și anume:

1. Parchează sub un copac

Reclama

Dacă în zona unde locuiești există copaci înalți, tineri, care nu au coroana foarte bogată, parchează mașina sub unul dintre ei. Nu trebuie să-ți fie teamă pentru că un astfel de arbore nu va cădea pe mașina ta. Atunci când s-a întâmplat ca furtuna să doboare copaci peste mașini a fost vorba despre copaci bătrâni, uscați și netoaletați.

2. Parchează lângă un perete

Dacă vei parca lângă zidul unei clădiri există șanse mari ca mașina ta să nu fie avariată de grindină sau de vreun acoperiș luat de vânt. Este important să parchezi automobilul pe latura opusă direcției din care bate vântul pentru că, în acest fel, bucățile de gheață nu vor cădea pe mașina ta.

3. Nu parca lângă parcuri

Reclama

Evită să-ți lași mașina pe lângă parcuri pentru că, de obicei, copacii care cad din cauza furtunii se află în aceste zone. Explicația este aceea că în pe lângă parcuri nu există clădiri înalte care să domolească intensitatea vântului, ceea ce înseamnă că aici vântul va sufla cel mai puternic. În plus, când plouă cu grindină, este foarte posibil ca acele crengi uscate să fie smulse și să cadă pe mașina ta provocând pagube mari.

4. Evită să parchezi în intersecții

Nu parca niciodată mașina în intersecții pentru că nivelul acestora este mai jos față de cel al străzilor care se întâlnesc în acest loc. De asemenea, în intersecții există multe canalizări, iar riscul producerii de inundații este mare în caz de ploi torențiale. De aceea, caută locuri de parcare pe trotuare sau pe străzi înclinate.

5. Nu ezita să-ți acoperi mașina

Reclama

Una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja mașina de grindină, recomandată și de experți, o reprezintă clasica prelată. Dacă nu deții o astfel de prelată, poți folosi covorașele din cauciuc sau din plastic din habitaclu și chiar pături. Cu acestea acoperi mai ales suprafața vitrată și, pe cât posibil, tabla. Ca să le fixezi folosește bandă adezivă sau sfoară, în nici un caz pietre sau cărămizi. În caz de vânt foarte puternic, acestea pot provoca daune mai mari decât grindina.

Continua sa citesti

hot news