11 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATEAi semnat petitia? Daca da, ai intrat in capcana politicienilor care fac...

Ai semnat petitia? Daca da, ai intrat in capcana politicienilor care fac ce vor cu datele tale!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nu de putin ori, in ultimele zile ati auzit politicienii vorbind despre diferite petitii online pe care invita oamenii sa le semneze. În plin scandal al Ordonanțelor de modificare a Codului penal, care a scos în stradă în șase zile sute de mii de români în toată țara, televiziunile de casă ale PSD, dar și ONG-uri, aruncă pe piață tot felul de informații prin care se încearcă deturnarea atenției de la cel mai mare protest din istoria recentă a României, anunta Realitatea.net.

Mai exact, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la Hotnews.ro., deputatul PSD Șerban Nicolae, aflat în platoul unei televiziuni de casă a PSD, a ținut să atragă atenția că protestele îndepărtează opinia publică de probleme cu adevărat importante, cum ar fi jaful pădurilor. Dacă abordarea televiziunilor de casă ale PSD nu mai produce surprize, mai greu de înțeles este ralierea unui ONG precum De-clic, la tema prin care, în 2015, PSD, condus la acel moment de Victor Ponta, a încercat să câștige puncte politice punând tunurile pe Klaus Iohannis pe care l-a etichetat “lobbyistul companiei austriece Schweighofer”.

Într-un comunicat trimis presei astăzi, De-clic anunță că mâine, 7 februarie va organiza împreună cu Campact și #aufstehn un eveniment și o înmânare de semnături la sediul FSC din Bonn, Germania.

Chiar dacă lupta acestui ONG cu companiile care exploatează pădurile românești este mai veche, faptul că în actualul context ridică la fileu PSD-ului tema pădurilor ridică semne de întrebare. De-clic pare să facă un joc dublu zilele acestea. Cunoscută pentru numeroasele petiții pe care le inițiază în mediul on-line, De-clic s-a implicat puternic și în mobilizarea internauților pentru a participa la protestele care au loc de aproape o săptămână.

Dincolo de acest paradox, potrivit informațiilor Realitatea.net obținute de la o sursă apropiată De-clic, nici mecanismul obținerii semnăturilor online nu este tocmai ortodox. În informarea trimisă presei astăzi, De-clic anunță strângerea a nu mai puțin de 250.000 de semnături împotriva companiei austriece Schweighofer pentru a i se retrage certificarea în România.

„Folosind un singur calculator conectat la internet, pot fi generate oricâte semnături, folosind oricâte adrese de mail fictive, inexistente. Poți „umfla” numărul de semnături pentru o petiție cu zecile de mii în câteva ore. Dacă știi puțină programare, poți lăsa calculatorul să semneze singur, printr-un bot, care alege un nume, un prenume și o dresă de mail aleatorii și fictive”, explică sursa.

Mai exact, cei care votează cu bună credință petiții online se pot trezi că au votat împotriva Avocatului Poporului sau pentru o cauză din domeniul sănătății, iar semnatura și numele lor migrează apoi pentru susținerea altor petiții.

Totodată, potrivit sursei citate, platforma de-clic nu oferă nicio garanție că în spatele unei semnături există o persoană unică și reală și nici că datele personale introduse de cineva pentru o anumită campanie nu sunt folosite ca semnături pentru viitoare campanii.

„După cum știți și dumneavoastră, nu există un arbitru imparțial între semnatar și platformă, care să verifice informațiile și care să asigure confidențialitatea lor. Nimeni nu știe unde se duc aceste date personale ale semnatarilor și ce face de-clic cu ele”, mai susține sursa citată.

Contactați de Realitatea.net, reprezentanții De-clic au negat acuzațiile, susținând că nu este în interesul lor să mărească numărul de voturi, întrucât contează “ce se întâmplă în offline, nu numai în online”.

“Cele 250.000 de semnături cuprind: 33.000 de semnături strânse de noi, 210.000 strânse de Campact și restul de #Aufstehn. Nu avem cum să folosim semnăturile de la o petiție la alte petiții, nu este în interesul nostru. Plus că semnatarul primește pe e-mail o confirmare că a semnat petiția respectivă. Noi nu câștigăm din numărul de semnături din online, ci din ceea ce fac oamenii în offline, cum se implică în offline”, au declarat reprezentanții De-clic.

Ultimele stiri