Acest comentariu este unul invidios, legat de inteligenta. De celebrul IQ. In romana se citeste „aichiuul”, cred ca nu va mai dura mult si asa se va si scrie. Am senzatia ca omul cel mai destept de pe planeta asta a fost cel care a inventat acest coeficient, IQ-ul. Un studiu relativ stiintific, sub umbrela unor tactici de marketing uluitoare, a ajuns sa fie un reper valoric mondial.

Putini stiu numele „inventatorului”: psihologul german William Stern, in 1912. Iar daca trecem la statistici, aflam ca 50% din oameni au o inteligenta medie, corespunzatoare unui IQ cuprins intre 90 si 110. Inteligenti sunt aproximativ 12-13% si doar 1,5% pot fi considerati genii pe aceasta planeta. Asadar, in varianta optimista, 35% din populatie, la nivel mondial, este formata din stupizi, idioti si imbecili.

Va ia cu fiori pe sira spinarii? Se aplica oare aceasta „impartire” a inteligentei si la nivel national? La noi exista oare vreo legatura intre inteligenta si creier? Care ar fi procentele in Parlament de exemplu? Dar in sport? Si daca tot am pomenit de sport, cat are IQ-ul un jucator de la Steaua? Dar unul de la Pandurii? Sigur, citeam undeva ca stupizii (IQ de 60-70) pot fi educabili si antrenabili, si ma gandesc cu speranta ca si sportivii nostri pot progresa. Nu multi, e adevarat. Daca insa Tanase este mult mai jos pe scara evolutiei si nu este antrenabil? Un fotbalist care nu stie cu cine joaca pare fara leac. Ce sa facem cu el? Sa-l angajam la Rosia Montana sa tulbure apa in iazurile de decantare? Sa-l alegem in Parlament? (nu mai sunt locuri, imi sopteste o voce interioara). Sa-l obligam sa caute contractul original cu Bechtel? Inutil, nu stie cum arata o semnatura.

Nu imi dau seama daca un IQ mare implica si tendinta de a pune multe intrebari dar uneori este greu,  dureros chiar, sa ai raspunsuri la toate. De pilda, cat de contabil la cap trebuie sa fii ca sa combati evaziunea taxandu-i suplimentar tot pe cei care-si platesc taxele? De ce nu avem si noi oameni cu IQ mare cand vine vorba de construit autostrazi? Cat de inteligent trebuie sa fii ca sa-ti dai seama ca nu avem educatie, valori? Mai rau, ca ne-ar folosi asa ceva…

O sa inchei intr-un mod optimist. Am sperante ca aurul de la Rosia Montana nu se va transforma in wolfram, ca Steaua va obtine cel putin un egal in Champions League daca i se va spune macar la pauza cu cine joaca,  ca nu vom avea si TVA pe veniturile din chirii si ca peste 20 de ani o sa circulam pe autostrazi. Nu pe tronsoane de cate 15 kilometri. Si nu in ultimul rand, cred ca ar trebui sa inventam un alt coeficient, IQ-R, special pentru romani: 100 x (salariu de politician + comision)/(y ani de acasa + demnitate politica). Se observa lejer ca varianta mioritica a inteligentei este cu atat mai mare cu cat ai mai putina educatie si cinste. Ba chiar cred ca trei sferturi din politicieni pot fi considerati geniali. Mai lucrez putin la o formula pentru fotbalisti (sportivi) romani. Din pacate nu am reusit inca sa gasesc vreun indicator in favoarea lor. Dar nu ma las asa usor.

Transparenta face diferenta