18.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăSocialSanatateAjungem ca americanii! Doctor reputat: In Romania putem vorbi de o epidemie...

Ajungem ca americanii! Doctor reputat: In Romania putem vorbi de o epidemie a obezitatii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, spune ca am ajuns sa ne americanizam, de la modul in care mancam pana la cate kilograme am ajuns sa avem, scrie gds.ro.

Americanizarea societă­ții și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii, care spun că este foarte important cum alegem mâncarea de zi cu zi. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri al căror scop este să ne atragă cu orice preț.

„Alegi alimentele nu pentru că sunt sănătoase, ci pentru că îți atrag atenția prin reclame, prin ambalaj. Prin publicitate ți se induce ideea că atunci când cumperi un produs ești mai puternic, mai bun. În plus, firmele folosesc și programe de fidelizare, cumperi ceva și ți se dă al doilea produs gratis, deși produsele nu sunt dintre cele sănătoase. Iar oamenii profită și cumpără cam orice. Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor. Oamenii trebuie să știe că primul ingredient care apare pe etichetă este cel de bază. Dacă avem un pateu de ficat și primul produs trecut este slănina de porc trebuie să știm că în proporție de peste 50% pateul conține asta. Trebuie să știm să alegem între un cașcaval care are o cantitate mare de calciu, dar o cantitate mult mai mare de grăsimi și calorii, și brânza de vacă, care este mai sănătoasă, sau un pahar de lapte. Trebuie evitat cât mai mult fast-food-ul. Este foarte greu, dar trebuie să stabilim o regulă prin care să consumăm acest gen de mâncare doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar“, spune medicul nutriționist Flavia Dinu.


Citeste si:

TOP 10 minciuni DOVEDITE din cauza carora lumea a ajuns OBEZA!

OBEZITATEA la COPII poate fi determinata chiar de la varsta de 5 ani! VIDEO


Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. În România, situația este mai gravă cu cât nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. „S-au încercat tot felul de campanii, dar din lipsă de fonduri nu au avut continuitate. În plus, felul de a mânca reflectă și statutul socio-economic al omului, reflectă și gradul de civilizație și de informare. O farfurie sănătoasă, în linii mari, trebuie să cuprindă jumătate legume cât mai variate și colorate, un sfert din farfurie să cuprindă carne făcută la grătar sau fiartă și în nici un caz carne prăjită în ulei sau în grăsime. În restul farfuriei este bine să avem un aliment care conține o cantitate mai mare de amidon care să ne dea energie pe o perioadă mai lungă de timp, precum cartoful și orezul. Românii nu sunt însă obișnuiți cu alimentele fierte, ci mai mult cu cele prăjite“, atrage atenția dr. Flavia Dinu.

România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, arată OMS. Vorbim de copii care sunt predispuși din copilărie la boli cardiovasculare și diabet, boli care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. „În România, putem vorbi chiar de o epidemie a obezității atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților. Trebuie să avem grijă la alimentația copiilor pentru că ei vor fi bolnavii de mâine dacă nu facem nimic. În mod normal, diabetul de tip II acum câțiva ani nu era prezent la copii. Acum apare la mulți dintre ei. Este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viață. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greșit să scoți din alimentația copilului pâinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mânca și cartofi, și orez, și pâine, dar preparate cât mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiți, ci îi dăm piure sau cartofi fierți. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne și zilnic trebuie să mănânce și lactate. Sunt principii pe care trebuie să le respectăm cu toții“, explică medicul nutriționist.

Ultimele stiri