Acasă Vorba zilei Ajuta-i pe cei saraci, fa-i pe oameni fericiti, pe cat poti; este...

Ajuta-i pe cei saraci, fa-i pe oameni fericiti, pe cat poti; este singurul lucru care dainuie, pentru ca, atunci cand soarta iti va fi potrivnica, salvarea ta va veni de aici: este mult mai pretios un prieten adevarat decat un tezaur care zace undeva ingropat – Menander

Menander Protector (Menander Pazitorul) (secolul al VI-lea) a fost un istoric bizantin.

Menander s-a nascut la Constantinopol la jumatatea secolului al VI-lea. Despre viata sa se cunosc putine date, culese din relatarile tarzii (din secolul al X-lea) ale lui Suidas. El a inceput studiile de drept, pe care le-a abandonat in favoarea unei vieti de placeri. Atunci cand averea sa risca sa se risipeasca, patronajul acordat literaturii de catre imparatulMauriciu al Bizantului, la curtea caruia Menander era ofiter militar (de aici si epitetul de Protector, care denota functia sa de militar), l-a incurajat sa incerce sa scrie istorie.

El l-a avut ca model pe istoricul Agathias care, ca si el, fusese jurist, iar istoria lui Menander debuteaza cu evenimente care urmeaza momentului in care cronica lui Agathias se incheie. Astfel, istoria lui Menander acopera perioada dintre sosirea kutrigurilor in Tracia in timpul imparatului Iustinian I in anul 558 si moartea imparatului Tiberiu I din 582. Fragmente consistente ale operei sunt prezervate in excerpte ale lui Constantin Porfirogenetul si in lexikon-ul lui Suidas. Desi stilul este uneori bombastic, Menander este considerat o sursa demna de incredere si una dintre autoritatile istoriografice pentru secolul al VI-lea, in special chestiuni de natura geografica si etnografica. Menander a fost un martor ocular al unora dintre evenimentele pe care le descrie. Ca si Agathias, el a scris epigrame.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentPROGRAMUL MAGAZINELOR de Sarbatori: INCHIS de Craciun si pe 1 ianuarie! Vezi ORARUL magazinelor
Articolul următorCat de frig va fi IARNA asta! Vezi PROGNOZA METEO pana in luna martie!