Acasă Sanatate Alesii pregatesc o lege noua: Fumatul în mașina personală, în prezența copiilor,...

Alesii pregatesc o lege noua: Fumatul în mașina personală, în prezența copiilor, ar putea fi interzis!

Legea referitoare la consumul produselor din tutun ar putea impune o interdicție asupra fumatului în propriul vehicul în prezența copiilor.

Propunerea legslativă, care se află în prezent în dezbaterea Senatului, își propune extinderea restricțiilor legate de fumat în zonele adiacente școlilor, spitalelor, stațiilor de autobuz, parcurilor și terenurilor de sport. Nici persoanele care aruncă chiștoace pe stradă nu vor scăpa de rigorile legii, urmând să fie amendate cu sume de până la 500 de lei.

Un proiect de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, intitulat ”Fără copii lângă tutun”, își propune o restricționare și mai drastică a prezenței fumătorilor în apropierea spațiilor destinate copiilor. Propunerea a fost recent înregistrată la Senat, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.

Pe lângă prevederile din actuala formă a legii, care interzice fumatul ”în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă (…) și în locurile de joacă pentru copii”, propunerea adaugă noi interdicții.

Astfel, fumatul ar putea fi interzis ”pe terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităţilor sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepţia spaţiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăşi 5% din suprafaţa totală a parcului”, prevede actul normativ, citat de avocatnet.ro.

O altă masură cuprinsă în proiect este aceea referitoare la interzicerea fumatului la o distanță mai mică de 25 de metri de spitale și școli și de 15 metri față de stațiile de autobuz.

Dacă fumatul în autoturismul de serviciu este interzis de actualele prevederi, noua inițiativă va extinde această restricție și asupra autoturismelor personale, în prezența copiilor.

Nu în ultimul rând, proiectul propune sancționarea celor care aruncă în locuri publice chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentS-a aflat ce va face Ciuca dupa plecarea din Guvern. Ionuț Stroe: Este opţiunea normală să meargă preşedinte al Senatului
Articolul următorDescoperire uriasa de petrol si gaze in Romania. OMV confirma oficial