5.3 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăACTUALITATEInternationalAlianta NATO va functiona si pe timp de razboi la fel de...

Alianta NATO va functiona si pe timp de razboi la fel de bine cum functioneaza pe timp de pace

in:

Stiri pe acelasi subiect

Răzbunarea Iranului asupra Israelului este iminentă

SUA și Israel consideră că un atac al Iranului...

Erdogan atacă Eurovision: ‘Caii troieni ai corupției sociale’

După o ședință de cabinet, președintele turc, Recep Tayyip...

Rusia amenință că monitorizează Baza Kogălniceanu

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării...

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

Dupa scepticismul legat de Schengen, iata ca apare un scepticism legat de NATO. De ce? Pentru ca Erdogan a inceput sa ia o atitudine de imperialist care nu da tocmai bine, in contextul in care Putin se crede un tar si in contextul in care Iranul a devenit tot mai vocal in Orientul Mijlociu legat de atacul Israelului asupra Palestinei, asupra Hamas, asupra Hezbollahului din Liban. Se intreaba multa lume daca alianta NATO va functiona si pe timp de razboi la fel de bine cum functioneaza pe timp de pace. Iata cum intelege jurnalistul Oreste Teodorescu ultimele mesaje transmise de liderii lumii in contextul conflictelor din Ucraina si Gaza.

„Da, cred ca vorbim de o vulnerabilitate a NATO in ceea ce priveste Turcia, pentru ca cine urmareste destul de atent traseul domnului Erdogan in mandatul lui foarte lung de cand conduce Turcia, observa o schimbare fundamentala de paradigma fata de Ataturk, care a fost cel care a occidentalizat Turcia, care a apropiat-o de valorile lumii vestice. Iar proiectul Turcia NATO era o Turcie laica, era o Turcie iluminista, era o Turcie democratica.

Dl Erdogan fix 100 de ani dupa modernizarea Turciei, se reintoarce la niste valori si la niste principii ale Imperiului Otoman. Si acum e foarte limpede si au spus o multi analisti de politica externa si din spatiul mediatic romanesc, din punctul meu de vedere, facand o anamneza foarte corecta, ca domnul Erdogan isi doreste sa devina mai degraba decat un partener de nadejde al Statelor Unite si al NATO, un lider al lumii musulmane, lume musulmana care se afla intr-o criza, o criza care este provocata de ceea ce se intampla astazi intre Israel si Fasia Gaza, intre Israel si lumea musulmana din Palestina.

Si din aceasta perspectiva, mai ales si a faptului ca domnul Erdogan este intr-un proces de racire consistenta a relatiilor bilaterale cu Statele Unite. Putem vorbi de faptul ca a doua cea mai mare armata din NATO, dupa cea a americanilor, adica armata Turciei, nu-si mai gaseste rolul firesc si locul firesc in noua conjunctura acolo.

Si din aceasta perspectiva, sunt convins ca putem vorbi de o mare vulnerabilitate a Aliantei Nord-Atlantice, mai ales in zona foarte tulbure a Orientului Mijlociu. Pe de alta parte, NATO oricum este doar o anexa militara a unui construct mai degraba economic si politic care sa sustina Uniunea Europeana in relatia cu Statele Unite si intr-un raport asa de echidistanta cu lumea mai putin democratica.

Din perspectiva asta, e posibil sa vorbim si de o a doua vulnerabilitate, intrucat tarile Uniunii Europene se afla de cel putin doi ani de zile intr-o dezordine economica un pic. Adica odata cu pandemia s-a pierdut si convergenta, s-a pierdut si unitatea asta de gandire economica pe care Uniunea Europeana a avut-o inca de la formarea ei, adaugand si faptul ca se constata o oboseala economica foarte mare a Uniunii Europene in relatia cu razboiul dintre Rusia si Ucraina. Avem doar cateva puncte care ar putea intr-adevar sa ofere unei analize niste semne de intrebare”, afirma Oreste Teodorescu in podcastul cu Sorin Manea.

Ultimele stiri