Alegerile europarlamentare de ieri imi par cele mai interesante din 1992 incoace. Nu sunt expert in politica dar ca unul care si-a exprimat ieri dreptul de a alege (pentru care noi toti am platit 467,5 milioane de euro din 1990 incoace) imi permit sa punctez cateva lucruri care mi-au atras atentia.

In primul rand, aproape 70% dintre romani nu au votat. Putine lucruri de comentat aici. Este dramatic si caracteristic intregii Uniuni, cu exceptiile de rigoare.

In al doilea rand, politicienii sa ia aminte: uluitorul vot pentru Mircea Diaconu este unul anti-sistem. A obtinut aproape 7% si, chiar daca mie personal nu-mi place personajul, respect rezultatul. Sa spunem ca doar jumatate, 3,5%, din acest vot reprezinta un blam la adresa clasei politice. Apoi, avem si 5,81% voturi nule, procent ridicat in opinia mea. Il pot califica, in mare parte, ca fiind unul intentionat. Daca adunam, avem un vot anti-partid, unul de aproape 10% din totalul optiunilor exprimate.

Una peste alta, adunand cu 70% romani care ALEG sa nu isi exercite dreptul de a ALEGE liber, cu 10% cei care au protestat prin vot, obtinem o cifra uluitoare: 80% DINTRE ROMANI S-AU SATURAT DE ACTUALA CLASA POLITICA! 80% inseamna peste 14 MILIOANE DE OAMENI! Politicienilor, asta nu va da fiori?! Ce s-ar fi intamplat daca ar fi existat un partid extremist in Romania la momentul 25 mai 2014?? Ar fi trebuit sa va incepeti conferintele de aseara cu o scuza: „Romani, ne cerem iertare ca nu mai suferiti clasa politica actuala”. Si sa le terminati tot cu ea.

In al treilea rand, PSD (nu voi mentiona aici deseurile politice UNPR si PC) are 37%. Adica STANGA ARE 37%. Daca adunam procentele PNL, PDL si PMP avem 34%. Adica DREAPTA ARE 34%. Se mai justifica bucuria lui Liviu Dragnea? Un scor de 37 la 34 este linistitor din perspectiva alegerilor prezidentiale din toamna? NU.

In al patrulea rand, si poate ar fi trebuit sa incep cu asta, cetatenii s-au saturat si de aliantele „anti-cineva”. Poate ca ar vrea sa fie parte la altceva, de pilda la aliante „pentru a ne fi bine”. Bate saua sa priceapa tolomacii… Totul este sa le fie bine numai lor. Din pacate, alesii neamului s-au simtit mereu si alesii lui Dumnezeu. Imi aduc aminte ca greseala asta a facut-o si Ceausescu.

Doua cuvinte si despre exit-poll-uri. O mizerie.

In ceea ce priveste rezultatul votului din celelalte state membre, sincer, ma asteptam. Depravarea politica se manifesta din ce in ce mai pregnant peste tot in lume. Francezii sunt mari extremisti? Britanicii sunt? Nu. Diferenta fata de protestul de la noi este data, in opinia mea, de faptul ca francezii si britanicii (in special) isi protejeaza dreptul de a fi cetateni „de mana intai”, dreptul de a munci altii pentru ei (privilegiile sociale), dreptul de a bea (nu zic acum ca virgula ce) si dreptul de a trada alte state „prietene” (vezi Polonia dupa WW2 sau Razboiul Rece ori cel mai recent exemplu, Ucraina).

Le e bine si cald si le vine ca o manusa Uniunea doar atunci cand au piata de desfacere asigurata. In rest… mai dai in ma-sa pe astia din Europa Centrala si de Est, sunt butoiul cu pulbere, sa-i mance rusii.

Ma gandesc insa la ceva. Cine nu vrea in Uniunea Europeana sa iasa. O asemenea constructie nu este un alt fel de URSS, sa tii lumea cu forta. Pe de alta parte, Romania nu ar mai trebui sa iasa niciodata dintr-un astfel de proiect. Apropo, faptul ca inca nu avem formatiuni extremiste poate fi considerat cu adevarat singurul castig al scrutinului de ieri. Insa nu va tine la nesfarsit si nici nu e meritul politicienilor romani.

P.S. Nu ma pot abtine sa scriu ceva mai detaliat si despre Franta. Un stat care are aspiratii napoleonice dar care nu este in stare sa aiba o linie consecventa in materie de UE sau NATO ar trebui sa se mute. Nu degeaba spunea Cioran ca intre francezi si Dumnezeu va sta mereu salonul. Si ce pretentii sa am de la niste oameni care au inventat parfumul pentru ca le era lene sa se spele…