Acasă Angajari Am ajuns sa importam forta de munca din Filipine pentru ca romanii...

Am ajuns sa importam forta de munca din Filipine pentru ca romanii nu mai vor sa munceasca!

Din cauza faptului ca nu mai gaseste romani dornici de munca, Hotelul Teleferic din Poiana Brasov a angajat 22 de filipinezi, informeaza Ziarul Financiar.

„Avem angajati filipinezi in res­taurant, in bucatarie sau cameriste, urmea­za sa mai aducem si alti filipi­nezi, pentru ca am ajuns la concluzia ca romanii nu isi mai doresc sa munceasca. Un motiv ar putea fi faptul ca au prins gustul Occi­den­tului, poate ca acolo unde pleaca simt ca munca lor este valo­ri­zata“, a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Brasov cu 127 de camere. In prezent, 22 dintre cei 140 de angajati ai hotelului sunt filipinezi, iar planul manage­mentului hotelului este de a ajunge in urmatoarea perioada la 60 de angajati de origine filipineza.

„Ei sunt mai dedicati si pleaca din tara lor pen­tru ca o parte din cariera si-au pe­trecut-o fie pe vase de croa­zie­ra, fie in Emira­te­le Ara­be, unde lucrau cate 18-19 ore pe zi“, a mai spus Radu Fluture.

Angajatii din ho­teluri si restau­rante din Ro­mania au fost, istoric, cel mai prost platiti an­gajati din econo­mie, iar multi dintre romanii care ocu­pau aceste po­zitii au renuntat la locul de munca fie pen­tru a se angaja intr-o fabrica (avand in ve­dere ca in cen­trul si vestul tarii s-a dezvoltat produc­tia de componente auto), fie pentru a lucra in straina­tate, pe salarii de 6 -7 ori mai mari.

Anul trecut, spre exemplu, un angajat din setcorul hoteluri si restaurante din Romania a castigat, in medie, 380 de euro brut pe luna (adica 275 de euro net), cu aproa­pe 70% sub salariul mediu inregistrat la nivel national. Comparativ insa cu salariile obtinute in Filipi­ne sau in Nepal, castigul mediu din acest sector in Romania este semnificativ mai mare.

In 2014, spre exemplu, salariul mediu al unui an­gajat din Filipine a fost in valoare de circa 135 de euro brut pe luna, de aproape trei ori mai mic decat salariul mediu din industria ho­te­liera din Romania si de 5 ori mai mic fata de sa­lariul unui roman platit la nivelul salariului mediu.

Un alt hotel din Poiana Brasov care prefera angajati straini in detrimentul romanilor este Aurelius, parte din lantul hotelier Imparatul Romanilor. In cadrul acestuia este angajat personal din Nepal.

„Si in Romania apar situatii in care este nevoie de forta de munca ieftina. Astfel, angajatorii cauta personal nu doar din Filipine, dar si in China, India sau Pakistan. Filipine este cunoscuta pentru ca are vorbitori de limba engleza, ceea ce se cauta la noi, dar si forta de munca mai ieftina“, a spus Sorin Faur, HR coordinator al firmei de audit si consultanta fiscala BDO pentru regiunea Europa de Est si Balcani.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentTRAGEDIE pe terenul de fotbal! A murit la doar 19 ani, in timpul meciului!
Articolul următorUn celebru jurnalist dezvaluie ADEVARATUL CARACTER al presedintelui CRR, Valer Dorneanu: Nu va puteti imagina cum vorbea Nastase cu el!