Acasă ACTUALITATE Ambasadorul SUA pune la zid PSD: „Fostul guvern i-a ajutat pe infractori”

Ambasadorul SUA pune la zid PSD: „Fostul guvern i-a ajutat pe infractori”

472

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman a transmis vineri un mesaj ferm Parlamentului, solicitandu-i sa lucreze „imediat”cu Parlamentul „pentru a adopta legislatia necesara pentru a prinde infractorii si pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern si care i-au ajutat pe infractori”.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si procurorul general, Gabriela Scutea, au sustinut declaratii de presa vineri, la sediul MAI, dupa o intalnire privind crima organizata si traficul de persoane.

„Una dintre prioritatile SUA este sa pledeze pentru statul de drept. Din pacate Romania ramane pe lista de supraveghere, inseamna ca Guvernul nu si-a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane. Sub fostul guvern, eforturile au fost reduse. La scurt timp de la venirea mea in Romania m-am intalnit cu reprezentantii Guvernului Orban. Am incredere in eforturile acestui guvern de eradicare a acestui fenomen.

M-am intalnit regulat cu ministrul justitiei, de Interne si alte persoane. Au depus eforturi sustinute pentru urmarirea penala in combaterea traficului, dar trebuie facut mai mult.

Bandele au traficat cu nerusinare oameni, stiind ca probabil vor scapa nepedepsiti, asa cum s-a intamplat in trecut. Astazi ne angajam intr-un nou program de toleranta zero pentru traficul de persoane. SUA se angajeaza sa ajute autoritatile. Daca esti traficant de persoane, te vom gasi, te vom aresta si te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanti. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

Ma adresez Parlamentului. Incepeti sa lucrati imediat cu Guvernul pentru a adopta legislatia necesara pentru a prinde infractorii si pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern si care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul sa ia atitudine si sa protejeze chiar oameni pe care ii reprezinta”, a declarat ambasadorul SUA.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a amintit rolul jucat de liderii PSD in „distrugerea legislatiei” si „paralizarea actiunii parchetelor”.

„Traficul de persoane si crima organizata au ajuns la un nivel intolerabil in tara noastra. Anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat. Acest lucru s-a datorat si datorita unei impunitati pe care crima organziata a simtit-o.

Carmen Dan la Ministerul de Interne, Liviu Dragnea la Camera Deputatilor, Florin Iordache la Ministerul Justitiei nu au luat masuri la timp, au distrus legislatia, au paralizat actiunea parchetelor, au descurajat politia, au transmis un mesaj interlopilor ca isi pot face de cap.

Intentia noastra este sa facem uitat acest fenomen urat, traficul de persoane. Vom actiona atat pe zona de combatere. Ne vom concentra atentia si pe partea de preventie. E important sa incepem educatia in scoli, sa explicam copiilor, adolescentilor pericolele care ii pandesc si sa semnaleze ori de cate ori acesti nemernici ii abordeaza.

Trebuie actionat si pentru protectia victimelor. Si aceasta parte a fost neglijata. Actiunea noastra va fi transnationala, gratie parteneriatului nostru. Vor fi urmariti oriunde in lume. Sunt convins ca in aceasta lupta vom avea de partea noastra cetatenii”, a spus Predoiu.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ca „in acest an, autoritatile au manifestat o preocupare constanta pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane. Acest lucru se vede in rezultatele obtinute”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos