Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a anuntat vineri un urias proiect de infrastructura pregatit pentru Romania: o autostrada si o linie de cale ferata care sa lege portul Constanta de portul Gdansk din Polonia.
„Vom incepe derularea unui nou proiect pentru Romania, impreuna cu Polonia, pentru construirea unei autostrazi si a unei cai ferate, care sa lege Constanta, de la Marea Neagra, cu Gdansk, de la Marea Baltica. Acest proiect de infrastructura va reprezenta un beneficiu urias pentru economiile Romaniei si Poloniei, dar si pentru economiile din regiune, ani buni de acum incolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, in alocutiunea rostita cu ocazia semnarii Acordului interguvernamental dintre Romania si Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.
„Romania, impreuna cu Polonia, reprezinta aliati esentiali in apararea Flancului Estic al Europei impotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.
Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington si a semnat Acordul interguvernamental din partea Romaniei.
El a confirmat la Digi24 existenta acestui urias proiect de infrastructura cu Polonia si spune ca partea romana a insistat si pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanta, de care este nevoie, astfel incat marfurile care intra prin portul Constanta sa iasa si sa ajunga in Europa foarte repede.
Americanii se vor implica pentru inceput in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si in reconditionarea unitatii 1. Este un proiect in valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de constructii din Statele Unite. Vor participa si companii din tara noastra, dar si din Franta si Canada. Acordul interguvernamental care pune in miscare acest proiect a fost semnat la Washington de catre ministrul Economiei, Virgil Popescu, si omologul sau american, Dan Brouillette.
„In 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineza de la Cernavoda si toata lumea intreba ce vom pune in loc. I-am rugat sa aiba rabdare si astazi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea in domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unitatii 1 si constructia reactoarelor 3 si 4. Acordul mai cuprinde si o colaborare universitara in domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o noua tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvolta, dar vorbind in principal de Reactoarele 3 si 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce Romania are in Unitatea 1 si Unitatea 2 in momentul de fata”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.
„In plus fata de acest acord guvernamental, acolo unde partea americana s-a angajat sa contribuie cu finantare la realizarea acestor unitati 3 si 4, am mai semnat un Memorandum intre Romania si Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigura o finantare de pana la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie – si aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale – si proiecte de infrastructura. Deci, practic, Statele Unite au venit in spatele acestui acord interguvernamental si cu un Memorandum cu finantari pana la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finantare pe care banca americana o ofera in acest moment unui stat in baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.
„Tot astazi am mai avut o intalnire si la fondul american de investitii USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de cateva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv in proiecte nucleare si de acolo avem vesti foarte bune, asa cum partea americana s-a angajat in Acordul interguvernamental, exista si de acolo vointa pentru a finanta Unitatea 3 si 4 de la Cernavoda”, a mai spus ministrul economiei.
Acordul interguvernamental semnat de Romania cu SUA va fi notificat luni Comisiei Europene, care va trebui sa-si dea avizul in decurs de 30 de zile. Ministrul Popescu nu vede sa fie vreo problema in acest sens si spune ca imediat dupa aceea va incepe realizarea modelului financiar si a consortiului.