18.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăEconomieAmenintare fara precedent la securitatea economica a Romaniei: INCHIDEM TOATE HIPERMARKETURILE SI...

Amenintare fara precedent la securitatea economica a Romaniei: INCHIDEM TOATE HIPERMARKETURILE SI SUPERMARKETURILE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Marile lanţuri de magazine susţin că dacă legea care care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti intră in vigoare este posibil să vedem închideri de supermarketuri sau chiar hipermarketuri în România. 

„Aceasta lege duce la subminarea marilor lanţuri de magazine. Dacă va intra în vigoare va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine. Retailerii pot lua decizia închiderii operaţiunilor”, spune George Bădescu, director executiv AMRCR.

Propunerea legislativă susţine că în România comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi.

Proiectul de lege a fost amânat luna trecută, după ce deputaţii PSD l-au trimis înapoi la Comisia de agricultură pentru realizarea unui raport suplimentar, potrivit datelor publice pe site-ul Camerei Deputaţilor. Proiectul este unul dintre cele mai controversate din comerţul autohton, atât marile reţelele de comerţ, cât şi Cabinetul Cioloş afirmând că nu sunt de acord cu acesta, scrie Ziarul Financiar.

Reprezentanţii AMRCR au spus luna trecută că impunerea către comercianţi ca 51% din produsele aflate pe raft să provină din  „lanţul scurt de aprovizionare“ îi avantajează pe producătorii necompetitivi, dar ataşaţi unor grupuri de interese, cărora li se garantează practic businessul indiferent de performanţă.

„Această prevedere nu este însă în niciun caz favorabilă consumatorilor – cărora li se restrânge libertatea de a alege – şi nici de natură să îi ajute pe micii producători români, care vor fi în pericol să fie eliminaţi de alţi producători din zonele adiacente României.“

Ultimele stiri