Acasă ACTUALITATE Ana Birchall cere ca dosarul ”10 august” sa mearga pana la capat:...

Ana Birchall cere ca dosarul ”10 august” sa mearga pana la capat: „Toti care au incalcat legea trebuie sa raspunda”

110

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justitiei in Guvernul PSD, afirma, la implinirea a doi ani de la represiunea din Piata Victoriei, ca „Toti cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda in fata legii! Toti!”.

„Nu pot sa las sa treaca aceasta zi fara sa amintesc ca 10 august va ramane pentru totdeauna in istoria Romaniei ca ziua in care romanii au demonstrat lumii intregi ca dreptul lor de a protesta nu poate fi gazat. Referitor la controversele ce ii privesc pe responsabilii de aceste evenimente tulburi din istoria noastra recenta, pentru ca multi dintre voi mi-ati scris si astazi, am sa spun ceea ce am spus intotdeauna: TOTI cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda in fata legii! TOTI! Sper ca acest dosar sa nu fie tergiversat in justitie. Romanii cinstiti si de buna credinta merita respectul de a sti adevarul!”, a scris Birchall pe Facebook.

Curtea de Apel Bucuresti va dezbate luni cererea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva sefilor Jandarmeriei in dosarul ’10 august’.

Saptamana trecuta, CAB a amanat pentru luni discutarea acestei cereri.

Conform deciziei instantei, sefii Jandarmeriei implicati in acest caz vor fi citati sa se prezinte luni la proces.

Martea trecuta, procurorul sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat partial solutia de clasare a dosarului ”10 august” si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cazul fostilor sefi din Jandarmerie.

Solutia de redeschidere a anchetei trebuie aprobata de un judecator, dupa care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

Daca magistratul de la Curtea de Apel Bucuresti va aproba ordonanta DIICOT, se va redeschide urmarirea penala fata de colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Acestia vor fi cercetati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului, fals intelectual si uz de fals.

In ordonanta de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul ca procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzatiile la adresa sefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele stranse de Parchetul Militar in dosarul ”10 august” si nici nu a reaudiat suspectii, victimele si martorii.

Giorgiana Hosu arata ca sefii Jandarmeriei nu au vrut sa dea declaratii atunci cand au fost chemati la Parchetul Militar, insa ei trebuiau citati la DIICOT, dupa preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoana vatamata si niciun martor nu au fost citati la DIICOT, cu exceptia unor oficiali – si anume Carmen Dan, Speranta Cliseru, Aurelian Badulescu si Alin Ionel Mastan.

In plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele stranse de Parchetul Militar.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPozitia PSD la doi ani de la evenimentele din 10 august. Dancila: A fost o lovitura de stat!
Articolul următorRomania va produce cantitati uriase dintr-un nou virucid care combate COVID-19