Alipirea Crimeei cu Rusia ar fi creat un precedent pentru alte regiuni ale Europei, fapt pentru care ar fi posibilă și unirea dintre Moldova și România, consideră un jurnalist rus, Maxim Șevcenko, membru al Consiliuliu Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului conform Point Moldova.

Rușii vor să cumpere independența Transnistriei cu prețul unirii Republicii Moldova cu România.

Maxim Șevcenko e un jurnalist foarte apropiat de cercurile guvernante de la Kremlin. Tocmai de aceea este cooptat în toate consiliile și comisiile oficiale care mimează cooperarea puterii cu societatea civilă. Faptul că el vorbește despre posibilitatea unirii R. Moldova cu România în schimbul independenței Transnistriei dovedește cât de disperat este acum Kremlinul. Șevcenko, un competent expert în problematica națională, are dreptate când spune că Moldova și România sunt un popor, numai că acest fapt nu are nicio legătură cu ocuparea rusească a Crimeii, comentează pe facebook jurnalistul basarabean Petru Bogatu.

„O bună parte din poporul Moldovei își dorește unirea cu România.[…] Uniunea Europeană va fi împotriva acestui fapt, cât de straniu ar suna, deoarece doar cazul Crimeei este deocamdată o întâmplare, dar Crimeea și Moldova- sunt deja o regulă, iar modelul ar putea continua, Cosovo ar putea să vrea să se alipească la Abania și tot așa”, a declarat jurnalistul rus pentru life.ru.

Acest lucru trebuie să se decidă prin referendum, a mai adăugat Maxim Șevcenko. „Eu am fost pentru intrarea Crimeei în componența Rusiei, pentru că asta a fost dorința poporului și când am fost în Crimeea, inclusiv în zilele evenimentelor dramatice, am vorbit cu mulți oameni și astăzi cetățenii Crimeei trăiesc mult mai bine în Rusia, decât au trăit în Ucraina, cu siguranță”.

„Iar ceea ce ține de Moldova și România, acesta este un popor, să fim sinceri, ei vorbesc aceeași limbă. De aceea, dacă în schimbul faptului ca Transnistria să devină independentă, parte suverană și probabil parte a Federației Ruse, Moldova să intre în România, atunci de ce nu”, este de părere Șevcenko.