Acasă ACTUALITATE Angela Merkel cedeaza in fata nemtilor satui de stat in case! Germania...

Angela Merkel cedeaza in fata nemtilor satui de stat in case! Germania incepe sa ridice restrictiile

513

Angela Merkel a acceptat ridicarea treptată a măsurilor anti-COVID-19, în Germania. A capitulat astfel în fața nemulţumirii crescânde a populației și a propriului guvern, cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare.

Între timp, Polonia, Cehia ori Slovacia sunt îngenuncheate de al treilea val al pandemiei, alimentat de noile tulpini. Polonezii, cel puțin, au avut aproape 15.000 de cazuri noi și peste 300 de decese, în 24 de ore.

După mai mult de nouă ore de negocieri dure, cancelarul Merkel şi liderii celor 16 landuri federale au decis un calendar pentru relaxarea restrictiilor.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Pașii către deschidere nu trebuie să ne ducă înapoi. Sunt multe exemple, în Europa, de țări lovite acum dramatic de al treilea val. Să nu ne amăgim! Acest risc există și pentru noi”.

 Reuniunile private vor fi posibile, începând cu 8 martie, între două familii, in limita a cinci persoane. Librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi vor reîncepe să funcționeze.

Din aprilie, acolo unde pragul de infectări la suta de mii de locuitori va scădea sub 50, se vor deschide restaurantele în aer liber, spațiile sportive și culturale. Rata incidenţei era ieri de 64 la nivel național, în creştere uşoară.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: ″În următoarele zile, tulpina britanică va deveni dominantă și la noi. Este un moment delicat”.

 În prezent, mutația britanică a virusului e responsabilă pentru aproape jumătate dintre noile cazuri din Germania.

Aseară, Angela Merkel a anunțat și autorizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, precum și mărirea intervalului dintre administrarea celor două doze.

Pe de altă parte, guvernul german a prelungit controalele stricte la frontierele cu provincia austriacă Tyrol și cu Cehia, unde situația pandemică se agravează cu fiecare zi ce trece.

Nu e mai bine nici în Slovacia. Autoritățile tocmai au impus, la nivel național, interdicție de circulație pe timp de noapte. Oamenii nu mai au voie să părăsească localitatea de reședință.

Și guvernul grec a decis prelungirea și chiar înăsprirea carantinei. Grecia a înregistrat, miercuri, un record de infectări, peste 2.700.

Toate speranțele stau în impactul vaccinarii, iar din țările cu ritm accelerat de imunizare vin vești încurajatoare.

Yuli Edelstein, ministrul israelian al sănătății: “Vaccinul (Pfizer) reduce riscul decesului până la aproape zero, maximum 2%. Încă cercetăm impactul vaccinării asupra riscului de a fi purtător al virusului, dacă cel vaccinat îi poate infecta pe alții. Avem deja semne bune în acest sens”.

Peste Ocean, administrația Biden denunță decizia câtorva state, printre care și Texasul, de a ridica toate restricțiile, inclusiv portul măștii.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas: “E timpul să redeschidem Texasul 100%!”.

Joe Biden, președintele SUA: “Cred că fac o mare greșeală. Ultimul lucru de care avem nevoie este o gândire de Neanderthal, «Totul e în regulă, dați-vă jos măștile! Uitați de toate precauțiile»”.

 De altfel, chiar și unii patroni din Texas sunt rezervați față de decizia guvernatorului și vor să mențină regulile de prevenție.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos