8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATEPremierul Citu distruge cuiburile de pile din sindicate. Eternii lideri de sindicat...

Premierul Citu distruge cuiburile de pile din sindicate. Eternii lideri de sindicat raman fara lefurile grase

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Premierul Florin Cîțu e în război pe față cu sindicatele. Premierul este supărat că doar în guvernarea liberală s-au găsit să protesteze sindicatele și suspectează că toate mișcările de stradă actuale sunt orchestrate de social-democrați. Solicitat să prezinte o dovadă, premierul s-a mulțumit să remarce că ” n-am văzut nici un protest în perioada PSD”.

Afirmațiile au fost făcute de premier într-un interviu pentru g4media, interviu în cadrul căruia a și anunțat că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Premierul susține că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale ”să facă efortul lunar să plătească”.

Pentru rigoare iată mai jos partea din interviu în care premierul se referă la felul în care îi va pedepsi pe liderii de sindicat:

”Ați avut o replică dură față de sindicaliști după protestele de zilele trecute și ați spus, citez ”Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?” Ce anume intenționați să schimbați la lege?

Florin Cîțu: Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat.

Vă referiți la sindicaliștii din sistemul de educației?

Florin Cîțu: Vorbesc în general. Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească.

Când veți schimba această lege? Haideți să ieșim din evaziv, din vag.

Florin Cîțu: Le luam pe rând, săptămâna viitoare vin cu ordonanța pe Consiliile de Administrație (nota red: OUG prin care vrea să limiteze la cinci numărul maxim de membri într-un CA) și după aia venim și pe sindicate. Dar aici la sindicate mă gândesc ca principii. Rămân 30 de ani, mi se pare bizar să ai aceiași oameni în funcții 30 de ani.

Dacă-i aleg sindicaliștii, ce puteți face?

Florin Cîțu: Eu nu spun nimic. Dacă-i aleg, foarte bine. Dar aș vrea să văd să nu avem aceste… să-i forțăm pe oameni să le ia bani automat.

Care-i orizontul de timp pentru modificarea legii.

Florin Cîțu: Următoarele săptămâni.

Și una dintre modificări va fi asta? Ca oameni să nu mai cotizeze automat la sindicat?

Florin Cîțu: Eu zic că oamenii nu pot fi obligați să cotizeze. Cine vrea să cotizeze, foarte bine, dar nu trebuie să fie obligat cineva să cotizeze asta.

Și puneți în lege asta?

Florin Cîțu: Mi se pare că o ordonță de urgență se poate face. Atunci a fost ordin de ministru. Dar înțeleg, trebuie să văd exact procedura de modificare.

Și inteționați să dați această OUG?

Florin Cîțu: Deci, cine vrea să plătească, să plătească. Foarte bine, dar nu mi se pare normal să-i obligi pe oameni.

Deci în câteva săptămâni vom avea OUG prin care cotizarea obligatorie la sindicat dispare.

Florin Cîțu: Da, este ceea ce vreau să fac.

Aveți probe că o parte din protestele cu care v-ați confruntat au fost manipulate politic de PSD?

Florin Cîțu: Da, este evident acest lucru.

Pe ce vă bazați?

Florin Cîțu: În primul rând că n-am văzut nici un protest în perioada PSD când creșteau taxe. Erau foarte fericiți oamenii când creșteau taxe, chiar dacă erau împotriva celor pe care-i reprezentau.

Dar le creșteau și salariile.

Florin Cîțu: Da…Au crescut salariile anul trecut să știți, au crescut în pandemie. Și aici iarăși vorbim despre aceste proteste. Mi se pare nefiresc și o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat. Pentru că anul trecut sectorul privat, care plătește taxele și salariile celor care astăzi protestează, au avut probleme mari, reale. Dar 1, 4 milioane de oameni care au fost în șomaj tehnic pentru care a trebuit să facem eforturi foarte mari, nimeni nu a ieșit în stradă. Oamenii au înțeles situația.”

Ultimele stiri