Primăria orașului Tălmaciu, alături de partenerii săi, Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare și Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună, a organizat în zilele de 22, 23 și 24 februarie o serie de mese rotunde cu titlul: ”Antreprenoriatul social în Regiunea Centru”, eveniment organizat în cadrul proiectului „Laboratorul antreprenorilor sociali din Regiunea Centru”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
Găzduit de Hotelul My Continental din Sibiu, evenimentul s-a bucurat de participarea a zeci de actori cu un rol principal în dezvoltarea economiei sociale la nivel local și regional: beneficiari, persoane din grupul țintă, autorități publice, ONG-uri, agenți economici și nu în ultimul rând mass-media.
Scopul acțiunii a aceea de a urmări creșterea nivelului de informare si constientizare a actorilor sociali cu privire la încurajarea și dezvoltarea inițiativelor locale și intarirea parteneriatelor intre mediul privat si institutiile publice ca soluție de succes în promovarea economiei sociale. Un punct central l-a constitui prezentarea ”Ghidului de bune practici” rezultat în urma analizării implementării proiectelor, precum și a draftului ”Strategiei de bune practici privind antreprenoriatul în Regiunea Centru”.
Totodata, un punct aparte l-au vizat discutiile pe tema impactului acţiunilor de integrare pe piata muncii a grupurilor vulnerabile din cadrul structurilor de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului în regiunea Centru. Reprezentantul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, a răspuns cu informații de ultimă oră la întrebările celor prezenți la masa rotundă și a asigurat că instituția oferă sprijin tuturor antreprenorilor sociali din județ, pentru respectarea legii economiei sociale și reducerea birocrației cu care se confrunta acest tip de întreprinderi.
”În urma acestor discuții putem evidenția necesitatea sprijinirii întreprinzătorilor sociali de către administrația publica centrala și locală, prin acordarea de facilitați fiscale. Numeroși beneficiari au ridicat această problemă. De asemenea, o conlcuzie validă este aceea că avem nevoie de sprijin din partea unor instituții financiare care să vină cu soluții de creditare la costuri reduse, în special pentru întreprinderile sociale. Nu în ultimul rând aș menționa nevoia reală din piață pentru dezvoltarea unor programe de susținere a antreprenoriatului la nivel local”, a declarat la finalul seriei de mese rotunde domnul Valentin Istrate, Manager Proiect.