12.8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATEAutoAnunt BOMBA! Dacia da AFARA oamenii si aduce roboti pe linia de...

Anunt BOMBA! Dacia da AFARA oamenii si aduce roboti pe linia de productie! Seful companiei CONFIRMA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dacia  are de gand sa demareze si in anii viitori programe de plecari voluntare, a spus seful Automobile Dacia, Nicolas Maure. Uzina este in plin proces de robotizare, iar una dintre consecinte va fi ca la departamentul Caroserii efectivele de angajati vor scadea.

Seful Dacia promite insa ca nu se vor face concedieri in 2016, iar angajatii vor fi redistribuiti pe alte activitati pe platforma de la Mioveni.

Potrivit, 0-100, automatizarea a inceput la Dacia in 2013 si acum ritmul este alert, obiectivul fiind ca gradul de robotizare sa ajunga de la 5% in prezent, la 20% in 2020. Marea intrebare este cand vor incepe sa fie facute concedieri, dat fiind ca robotii industriali preiau munca unor angajati de care pur si simplu nu va mai fi nevoie.

Nicolas Maure, director general Dacia, a raspuns cu atentie la aceasta intrebare, ferindu-se sa vina cu un mesaj alarmant.

„In 2015 am organizat un program de plecari voluntare la care s-au inscris 500 de persoane, cei mai multi avand peste 58 de ani sau avand probleme de sanatate. E vorba de un program voluntar, nu de concedieri”, spune seful Dacia, adaugand ca si in 2016 se va organiza un astfel de program, Dacia oferind compensatii celor care se decid sa plece.


Citeste si:

Cele TREI conditii IMPUSE de Dacia pentru a nu PLECA din Romania!

Asa arata noul model Dacia Kayou! Costa doar 5000 de euro!


Maure mai spune ca va avea loc un dialog social cu sindicatele pentru a fi agreate conditiile programului de plecari voluntare. „Nu vor avea loc concedieri in 2016”, spune el, lasand de inteles ca astfel de programe vor fi desfasurate si dupa anul viitor.Departamentul-Caroserii-Dacia-655x491

Care va fi insa efectul robotizarii? Maure promite ca cel putin pe termen mediu nu vor fi facute concedieri, ci relocari: „In urmatorii doi-trei ani efectivele de la sectia Caroserii vor scadea cu siguranta, fiindca avem un amplu proiect de automatizare. Va fi nevoie sa transferam angajatii la alte activitati pe platforma, iar unii vor merge de exemplu la noi linii de fabricatie la Uzina Mecanica, fiindca acolo estimam cresteri ale capacitatii”.

Dacia spune ca salariul mediu brut realizat pentru operatori in 2014 a fost de4.328 lei. Suma include salariul de baza, sporul de vechime, orele suplimentare si primele.

La Caroserii sunt peste 80 de roboti industriali, iar numarul acestora va creste, mai ales fiindca in 2016 si 2017 vor demara noi proiecte acolo. In departament lucreaza 2.412 persoane, varsta medie este de 38 ani, iar femeile reprezinta sub 15% din efective. Doar 6% din activitati sunt realizate de robotii industriali. Suprafata departamentului este 60.000 mp, iar cadenta de realizare este de 1.476 caroserii/zi.

Linia de asamblare generala a modelelor Dacia existenta in departamentul Caroserie este prevazuta cu un nou sistem automatizat. Robotizarea liniilor de fabricatie a caroseriilor de vehicule permite eliminarea unor posturi de sudura neergonomice pentru operatori. In prezent, in unele posturi de lucru sunt folositi clesti mari de sudura pentru accesul in anumite zone unde operatiile de sudura erau mai dificil de realizat manual.

In viitor, liniile de fabricatie vor ingloba noi tehnologii (ex. sudura cu plasma, control VISIO pentru geometria caroseriei). Robotii de sudura pot realiza mai multe puncte de sudura a caroseriilor intr-un timp dat decat operatorii.

Din 2015, cele două uzine amplasate pe platforma industrială Dacia de la Mioveni (Uzina Vehicule şi Uzina Mecanica și Șasiuri) folosesc Alliance Production Way (APW) – noul sistem de producție comun uzinelor din cadrul Alianței Renault-Nissan. Obiectivul APW este acela de a ameliora profitabilitatea şi competitivitatea.

Ultimele stiri