30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăStirea zileiAnunt fara precedent al presedintelui Iohannis: Diaspora reprezinta o PRIORITATE NATIONALA!

Anunt fara precedent al presedintelui Iohannis: Diaspora reprezinta o PRIORITATE NATIONALA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a cerut Guvernului o foaie de parcurs pentru a face din diaspora o prioritate nationala, cu scopul de a folosi potentialul romanilor din afara granitelor, fie intorcandu-se in tara, fie reprezentand imaginea Romaniei in exterior.

Presedintele a transmis duminica un mesaj cu ocazia Zilei Romanilor de Pretutindeni, care se sarbatoreste in fiecare an in ultima duminica a lunii mai, scrie Mediafax.

„Stiu ca prin munca, tenacitate, ambitie si curaj, voi, romanii plecati in afara granitelor, aduceti valoare comunitatilor in care traiti si faceti cinste Romaniei, in numeroase domenii. M-as bucura ca experienta pe care ati dobandit-o in strainatate sa poata fi pusa in slujba tarii noastre. In acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o „prioritate nationala” in mod real. Astfel, nu vom irosi potentialul romanilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea Romaniei, fie intorcandu-se in tara, fie reprezentand imaginea ei in lume”, se arata in mesaj.

Seful statului se refera si la romanii din Republica Moldova si Bucovina de Nord, precizand ca trebuie sprijiniti pentru a-si pastra identitatea.

„Pe unii romani circumstante istorice nefericite i-au despartit de tara si este datoria noastra sa-i sprijinim pentru a-si pastra identitatea, traditiile si cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, sa traiasca si munceasca peste granite trebuie sa-i sustinem pentru ca drepturile si libertatile sa le fie aparate”, spune Klaus Iohannis.

Presedintele mai face apel la solidaritate si responsabilitate: „Va invit pe toti, indiferent daca traiti in tara sau in afara ei, sa fiti „buni romani”, sa construiti, sa fiti uniti, sa va aparati valorile, pentru ca impreuna, cu rabdare, sa construim o alta Romanie, asa cum ne-o dorim. La multi ani romani, de aici sau de departe!”

Vineri, presedintele s-a intalnit, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanti ai romanilor din strainatate veniti la Bucuresti cu ocazia Conferintei „Excelenta romaneasca peste hotare”, organizata de catre Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman si Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Ultimele stiri