27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăSocialAngajariAnunt neasteptat de la Ministerul Muncii: Peste 200.000 de pensionari își vor...

Anunt neasteptat de la Ministerul Muncii: Peste 200.000 de pensionari își vor primii banii înapoi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Pensionarii de lux își vor primi banii înapoi pe contribuțiile la sănătate plătite anul trecut. Ministrul Muncii anunță că legea va fi modificată la începutul lunii februarie, pentru a stabili un calendar de restituirea banilor opriți în 2022. Vorbim de acea contribuție la sănătate plătită de cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei.

Peste 200 de mii de pensionari își vor primi banii înapoi de la Guvern pentru contribuțiile la sănătate plătite în anul 2022, anunță ministrul muncii Marius Budăi. Oficialul spune că, la nivelul guvernului, se lucrează la un act normativ pentru a stabili modul în care vor fi restituite aceste sume.

„Pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie. Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi la un post TV.

Cei care au pensiile mai mari de 4000 de lei trebuie să primească de la stat pentru un an de zile de la 600 de lei până la peste 200 de mii de lei.

Secretariatul General al Guvernului a înaintat premierului Nicolae Ciucă o notă de informare prin care cere ca toate sumele oprite să fie restituite pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 de lei. Secretariatul guvernului susține că instanțele de judecată riscă să fie blocate pentru că oamenii merg în justiție să își recupereze banii.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați (…) apreciem că numărul litigiilor (…) va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, se arată în Nota de informare a secretarului general al Guvernului.

La sfârșitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională. În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie. Mai exact, avem 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

Ultimele stiri