Intra in contact cu noi

Sanatate

Apa de la robinet este contaminata cu substante radioactive! Guvernul ia masuri!

Publicat cu

pe

In teorie, nivelul de radioctivitate nu ar trebui sa afecteze grav populatia, insa in practica este greu de spus ce efecte are pe termen lung. Tocmai de aceea Guvernul a intervenit in ultima sedinta, informeaza realitatea.net.

Decizia de ieri a Guvernului are scopul de a spori protecția populației cu privire la substanțele nocive din apa destinată consumului uman.

Astfel, au fost  stabilite valorile parametrilor pentru substanțele chimice radon și tritiu, precum și derivați ai acestora, prezenți în apa potabilă, se arată într-un comunicat al Executivului.

Studii recente realizate la nivel european au arătat faptul că, prezente în concentrații mari, aceste substante implică riscuri pentru sănătatei. Proiectul de act normativ transpune în legislația națională o directivă europeană.

Reclama

Substanțele a căror concentrație a fost limitată pentru a asigura o protecție suplimentară a sănătății populației sunt:

– Radonul și derivații acestuia. Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că, după fumat,  una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon.

Conform directivei europene valoarea radonului din apă nu trebuie să depășească 100 Bq/l (Bq reprezentând o unitate de măsură a radioactivității).


Citeste si:

Reclama

Minciunile TOXICE din cremele de protectie solara si alternativele naturale!

Topul celor mai toxice PRODUSE COSMETICE! Iti faci singura rau!

IPOTEZA SOC: Zapada care a cazut peste Romania este TOXICA! VIDEO


Statele membre UE trebuie să se asigure că se derulează anchete reprezentative pentru a determina amploarea și natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană și puțuri din diferite zone geologice.

Reclama

Anchetele trebuie concepute astfel încât parametrii de bază, în special geologia și hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor și a solului, precum și tipul puțului, să poată fi identificați și utilizați pentru a orienta acțiunile suplimentare către zonele cu probabilitate ridicată de expunere.

– Tritiul și derivații acestuia – Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, și emite radiaţii atunci când se dezintegrează.

Studii recente au arătat că radiaţiile tritiului, aflat în concentrații mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer, malformaţii congenitale, alte efecte genetice.

Conform directivei europene valoarea tritiului din apă nu trebuie să depășească 100 Bq/l. Astfel, controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanță nocivă pentru  sănătatea oamenilor este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv.

Reclama

În cazul în care concentrația tritiului depășește pragul valoric, este necesară o investigație a prezenței altor asemenea substanțe nocive.

În concordanță cu normele impuse de UE, frecvența minimă de prelevare și de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează în funcție de anumiți parametri precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de proveniență a apei, volumul de apă consumat de o persoană pe zi etc.

Direcțiile specializate pentru controlul calității apei efectuează periodic teste în vederea prevenirii și combaterii contaminării apei cu substanțe nocive organismului uman.

 

Reclama

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

Reclama

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Reclama

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

De ce este importanta vitamina D pentru un sistem imunitar puternic?

Publicat cu

pe

Vitamina D este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea noastra, deoarece joaca un rol cheie in reglarea nivelului de calciu si fosfor din organism, esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.

De asemenea, are un rol important in sistemul imunitar si sistemul nervos. Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este lumina soarelui. Cand pielea noastra este expusa la soare, produce vitamina D. In timpul iernii, insa, acest lucru devine foarte dificil. Prin urmare, este important sa obtinem suficienta vitamina D prin alimente sau suplimente.

Iata cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D. ​​

Produsele din peste, cum ar fi somonul, sardinele, codul si tonul.
Uleiul de peste este cunoscut pentru continutul ridicat de vitamina D si poate fi consumat ca supliment.

Produsele lactate si ouale. Un fapt inedit este ca vitaminele si mineralele sunt concentrate in principal in galbenusul de ou.

Reclama

Ciupercile sunt, de asemenea, surse bune ale acestei vitamine.
Ficatul de vita – Aproximativ 90 g de ficat de vita inabusit contine 42 de unitati din aceasta vitamina valoroasa.

In unele tari, in care lumina soarelui este mai putin vizibila, produsele lactate sunt imbogatite cu vitamina D. In timpul iernii, cand riscurile diferitelor boli sunt mai mari, este extrem de important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne mentinem sistemul imunitar puternic.

sursa: Rador Radio Romania

Reclama
Continua sa citesti

hot news