Aproape 1,3 MILIOANE de romani s-au intors in tara in ultimele luni. Orban: Nicio tara din jur nu s-a confruntat cu asa ceva

Premierul Ludovic Orban a dezvaluit, luni, ca de la inceputul pandemiei s-au intors in Romania aproximativ 1,3 milioane de romani. „Nicio tara nu s-a confruntat cu un numar asa de mare de cetateni care sa se intoarca din state afectate”, a subliniat Orban.

„Din 23 februarie, in Romania s-au intors 1.279.000 de cetateni romani, iar cei mai multi au venit din tari europene: Italia, Franta, Spania, Germania, Marea Britanie, tari cu raspandire mare a virusului. Romania a fost expusa unui risc major. Am carantinat sute de mii de romani. Foarte putine tari au avut curaj sa faca asa ceva. Nicio tara nu s-a confruntat cu un numar asa de mare de cetateni care sa se intoarca din state afectate”, a anuntat premierul, luni seara.

Eliminarea restrictiilor dupa data de 15 mai se va face in mod gradual, avand la baza un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, a mai declarat Ludovic Orban.

„Ne propunem ca dupa data de 15 mai, in mod gradual, sa eliminam restrictiile, sigur, avand la baza un singur criteriu si anume criteriul riscului epidemiologic. Aceasta reducere a restrictiilor se va face intai pentru acele restrictii a caror ridicare genereaza cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este facuta de specialisti, de Institutul de Sanatate Publica, de Consiliul de suport tehnico-stiintific care functioneaza ca suport pentru Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta si aceasta evaluare de risc epidemiologic este cea care sta baza deciziilor pe care le luam in privinta ridicarii restrictiilor”, a declarat Ludovic Orban, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a precizat ca pentru fiecare masura de relaxare va exista o perioada de 14-15 zile de asteptare pentru a se vedea efectele.

„Pentru fiecare ridicare de restrictii vom astepta o perioada sa vedem efectele. Perioada este cam de 15 zile, pentru ca 15 zile, 14 zile e perioada in care se manifesta virusul, perioada in care de la infectare genereaza simptomele si putem sa verificam in ce masura ridicarea anumitor restrictii afecteaza raspandirea virusului. (…) Orice fel de ridicare de restrictii trebuie sa fie insotita de un set de reguli care vor fi elaborate de Institutul National de Sanatate Publica si de ceilalti parteneri care au capacitatea de a determina masurile necesare pentru reducerea riscului de infectie, in privinta tuturor activitatilor pentru care se ridica restrictiile, indiferent ca este vorba de activitati comerciale, ca este vorba de centre de beauty – frizerii, coafuri – ca este vorba de alte activitati pentru care se ridica restrictii”, a aratat Orban.

Premierul a adaugat ca vor fi impuse si reguli privind transportul public in mijloacele de transport in comun si in ce, dar si cu privire la „activitatea care se desfasoara in birouri, atat in institutii publice, cat si in companii private”.

Prim-ministrul a subliniat ca masurile restrictive adoptate pana-n prezent au fost necesare.

„Nu mi-am dorit niciodata sa fiu in situatia, ca premier, sa impun restrictii catre cetatenii romani. (…) Toate aceste decizii care au dus la restrictii au fost luate numai si numai pentru a pazi sanatatea romanilor. (…) Nu le-am luat ca ne-a facut placere, le-am luat ca a fost necesar. (…) Sigur ca aceste masuri un caracter temporar, au fost dispuse doar pentru a reduce riscul de raspandire”, a mai spus Orban.