Ministerul Apararii din Finlanda a trimis scrisori unui numar de 900.000 de rezervisti pentru a le explica potentialul rol intr-o „situatie de criza”, a relatat duminica media locala.

soldatIn scrisoare, trimisa la inceputul lunii mai, rezervistii erau informati ca „incorporarea este baza capabilitatii de aparare a Finlandei” si li se cerea sa-si actualizeze datele de contact si rangul militar.

Ministrul apararii, Carl Haglund, a negat la postul de televiziune Yle ca scrisoarea ar avea vreo legatura cu tensiunile tot mai mari cu Rusia. Avioanele rusesti au incalcat in mod repetat spatiul aerian al Finlandei in ultimele luni.

Marti, Marina finlandeza a localizat un submarin neidentificat in largul capitalei Helsinki si a tras focuri de avertisment in directia acestuia.

Finlanda, la fel ca statul vecin Suedia, nu face parte din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Scrisoarea adresata rezervistilor a fost prezentata la televiziunea finlandeza insotita de urmatorul apel direct: „Vrem sa stam putin de vorba”.

„Numerosi rezervisti sunt interesati sa stie ce rol ar avea si sunt motivati sa ia parte la apararea acestei natiuni. Prin urmare, este bine sa-i informam cu regularitate in legatura cu ce am pregatit pentru ei”, a explicat ministrul apararii.

Sursa: AGERPRES