Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o ”resetare” de conducere a ţării la nivel înalt, după ce au avut loc mai multe disensiuni cu comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.
„Este o chestiune legată de oamenii care trebuie să conducă Ucraina. Este necesară o resetare, mă refer la înlocuirea mai multor lideri de stat, nu doar în sectorul armatei”, a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.
De săptămâni întregi, în Ucraina au apărut speculații potrivit cărora președintele este aproape de a-l demite pe comandantul forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi. Cei doi au fost în dezacord cu privire la desfășurarea invaziei rusești în Ucraina, care durează de aproape doi ani.
Dar, într-un interviu acordat duminică, Zelenski a declarat că orice schimbare a depășit înlocuirea unei singure persoane pentru a valorifica eforturile de înlăturare a trupelor rusești.
„Când vorbesc despre schimbare, am în vedere ceva serios care nu se referă la o singură persoană, ci la direcția conducerii țării”, a declarat Zelenski la televiziunea de stat italiană, întrebat despre Zalujnîi.
Pentru a câștiga războiul, a spus Zelenski, „trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, nu putem fi descurajați, trebuie să avem energia corectă și pozitivă, negativitatea trebuie lăsată acasă”.
Diferențele au ieșit în evidență de când o contraofensivă ucraineană lansată anul trecut a înregistrat doar câștiguri limitate împotriva forțelor rusești care s-au instalat de-a lungul liniei de front de 1.000 de km în sudul și estul Ucrainei.
Într-un articol pentru The Economist din noiembrie anul trecut, Zalujnîi a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură. Acest lucru a atras reproșuri din partea președintelui.
Săptămâna trecută, în timp ce speculațiile privind demiterea sa se intensificau, acesta și-a prezentat argumentele, în cadrul unei declarații pentru postul de televiziune CNN, în favoarea unor noi mijloace electronice de război.
De asemenea, el a declarat că unele instituții ucrainene împiedicau țara să își atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forță de luptă eficientă pentru a egala superioritatea numerică a Rusiei prin „măsuri nepopulare”, cum ar fi moblizarea în masă.
Zalujnîi a câștigat admirația ucrainenilor pentru că a supervizat operațiunile de respingere a forțelor rusești care înaintau spre Kiev în debutul războiului și avansurile ulterioare care au recâștigat mari porțiuni de teritoriu în sud și nord-est.
În două ocazii în ultima săptămână, presa ucraineană a emis un flux de informații potrivit cărora demiterea lui Zalujnîi era iminentă. Cel puțin o dată, purtătorul de cuvânt al președintelui a negat că comandantul ar fi fost înlocuit.
De asemenea, au fost lansate întrebări cu privire la posibilitatea ca lui Zalujnîi să i se fi oferit un post alternativ, cum ar fi un post de ambasador, și cine l-ar putea înlocui.
sursa: tvrinfo.ro.