Armata Romana a testat cu succes arma termobarica fabricata in tara noastra!

27

Prima armă termobarică făcută vreodată în România a fost testată în Poligonul Cincu din județul Brașov.

Specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare a MApN au efectuat joi o tragere demonstrativă cu un model experimental denumit “lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare cal. 3×40 mm”, informează agerpres.ro.

“Produsul ‘Lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare cal. 3×40 mm’ se află în faza de model experimental (…) s-a realizat un lot de 28 de lovituri. A parcurs toate etapele de cercetare pentru realizarea compoziției optime de încărcătură termobarică, proiectarea și realizarea componentei de luptă și au fost parcurse testele de eficiență a loviturii în condiții statice.

Azi s-au tras cinci lovituri termobarice pentru aruncătorul de grenade incendiare cal. 3×40 mm asupra unor mijloace de transport dezafectate și a unor construcții de tip ușor, pentru a se demonstra eficacitatea acestora. Testarea a fost un real succes, iar beneficiarul, reprezentanții Forțelor Terestre Române, au fost mulțumiți de rezultate”, a spus lt. col. Cezar Stroe.

Acesta a mai afirmat că realizarea produsului “lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare cal. 3×40 mm”, asigură muniția necesară pentru un sistem de armă aflat în evidența structurilor din Forțele Terestre, portalul fără recul și care permite angajarea în scurt timp a unor ținte multiple.

Echipamentul este rezultatul cercetărilor efectuate de specialiștii Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRM și Ecologie, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) a MApN, centru cu o mare tradiție, înființat în anul 1924, a precizat lt.col. Cezar Stroe.