22.1 C
București
duminică, iulie 7, 2024
AcasăStirea zileiAsta e adevarata revolutie in educatie! Cum s-au intors 70 de adulti...

Asta e adevarata revolutie in educatie! Cum s-au intors 70 de adulti rromi la scoala alaturi de copiii lor?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

O adevarata poveste motivationala inspirata din realitate s-a intamplat in Mehedinti, localitataea Eselnita unde o directoare de scoala a reusit sa convinga populatia de etnie roma, care zace in saracie si ignoranta autoritatilor, sa se intoarca pe bancile scolii.

Intr-o postare pe platforma de opinii republica.ro, jurnalistul Florin Negrutu surprinde o realitatea de mult ignorata de autoritati, care imprastie cu banii in diverse ONG-uri care nu fac nimic, dar uita de comunitatile care au nevoie cu adevarat de sustinere financiara.

Iata povestea inspirationala a lui Florin Negrutiu despre doamna Rose:

„In urma cu cinci ani, Rosemarie Cocoana, invatatoare de profesie, a fost numita directoare la Scoala Gimnaziala din comuna Eselnita, judetul Mehedinti, unde peste 50% din populatie este de etnie roma. Aceasta comuna este una dintre cele mai sarace din Romania, iar majoritatea oamenilor traiesc din ajutoarele sociale sau lucreaza cu ziua pe unde apuca. Cei mai norocosi dintre ei au reusit sa plece la munca in strainatate, insa si-au lasat copiii in grija bunicilor. Ca sa le ofere sansa la o viata mai buna, doamna Rose a mers din poarta in poarta si le-a vorbit oamenilor despre cat de importanta este scoala. iar pentru a-i convinge sa isi lase copiii la scoala directoarea a angajat si un mediator scolar din comunitatea roma, pe care tot satul il stie drept „domn profesor”.

„Fara educatie sunteti mult mai saraci”, este mesajul pe care l-a transmis doamna Rose comunitatii din Eselnita. Dupa ce le-a promis parintilor ca le va da copiilor o masa calda dupa ore, doamna Rose a reusit o performanta greu de egalat. la cinci ani de la primele eforturi nu doar ca a reusit sa-i aduca pe toti copiii din comuna la gradinita si la scoala, ci i-a adus si pe parintii lor. Astfel, 70 de adulti din comunitatea roma, parintii elevilor, au revenit la scoala. Acestia s-au inscris in programul „A doua sansa” ca sa isi termine fie 4 clase, fie 8 clase, fiecare in functie de momentul in care a abandonat scoala.

„Sunteti niste campioni si veti reusi in viata”, le spune zilnic doamna Rose elevilor sai de care este tare mandra si cu care participa la fiecare olimpiada. Atrasi de renumele pe care l-a castigat, dar si de dotarile pe care le are scoala doamnei Rose, foarte multi elevi fac naveta din orasul Orsova pentru a invata la Eselnita.

Recent, Rosemarie Cocoana a fost aleasa Directorul Anului in Romania, dupa ce povestea sa i-a impresionat pe membrii juriului din care a facut parte si jurnalistul Florin Negrutiu.

”Am fost in comisia care a ales Directorul Anului in Romania. Rosemarie Cocoana a castigat categoria Directorul Anului pentru Egalitatea de Sanse. Nu este o mare vorbareata, nu-i place sa se laude, este modesta, iar pe scena Ateneului, la Gala Asociatiei pentru Valori in Educatie, „doamna Rose” a parut stinghera. Dar va spun ca femeia asta aparent timida este o forta, un munte de tenacitate si un exemplu de ceea trebuie sa fie educatia”, a scris jurnalistul Florin Negrutiu, potrivit republica.ro.

Ultimele stiri