Acasă ACTUALITATE Astazi este ultima zi a guvernului Citu? Doar UDMR mai sustine guvernarea...

Astazi este ultima zi a guvernului Citu? Doar UDMR mai sustine guvernarea alaturi de PNL

98

Motiunea de cenzura initiata de PSD este dezbatuta si supusa la vot marti de plenul Parlamentului. PSD, USR si AUR au anuntat ca voteaza motiunea de cenzura. Pentru a elimina suspiciunile de blat pesedistii au promis ca vor vota la vedere.

Initulata „Stop saraciei, scumpirilor si penalilor. Jos Guvernul Citu!”, motiunea a fost initiata de 157 de deputati si senatori PSD. Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 234 de voturi „pentru”. PSD, USR si AUR, care au anuntat ca sustin motiunea, au impreuna 280 de parlamentari, in timp ce PNL si UDMR au 163, iar cei 18 deputati ai minoritatilor nationale nu participa la vot. Mai sunt si patru deputati neafiliati care nu au anuntat cum vor vota.

Sunt mai multe scenarii privind ce se va intampla dupa ce motiunea va trece. Sunt doua cele mai plauzibile, dezvaluite luni de surse din PNL. Primul spune ca PNL va refuza sa nominalizeze un nou premier, invitand PSD, USR si PLUS sa vina cu un candidat pentru postul de prim-ministru. Este insa extrem de improbabil ca PSD si USR sa aiba un candidat comun astfel incat tot PNL va nominaliza un premier, iar acesta ar urma sa fie tot Florin Citu. „Daca trece aceasta motiune, asa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masa, orice scenariu este pe masa. Ma voi uita catre aceasta noua coalitie, condusa de PSD inteleg, PSD-USR-AUR daca au un plan, eu sper ca nu doar vor sa dea jos Guvernul si dupa aceea sa se uite cum tara ramane in haos. Vom vedea ce propunere vine de la aceasta noua majoritate si ne vom face si noi planul in functie de aceasta. (…) Eu cred ca va fi totusi o propunere a PSD sustinuta de USR si AUR de premier si vom vedea. Dupa decizia de maine o colaborare cu USR va fi imposibila din partea PNL”, a spus Citu, luni, adaugand ca nu are emotii.

Un al doilea scenariu spune ca PNL va nominaliza ca premier tot un om foarte apropiat de Cotroceni, Lucian Bode sau Nicolae Ciuca. Cel mai probabil, in aceste conditii, USR ar putea accepta sa revina in coalitia de guvernare. Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, a anuntat ca are informatii in acest sens, mentionand ca Florin Citu ar putea sa devina apoi presedinte al Senatului, preluand a doua functie in stat.

Presedintele PNL, premierul Florin Citu, a informat ca parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a motiunii de cenzura, dar nu vor vota.

„In sedinta Biroului Executiv am luat o decizie cu privire la ce vor face parlamentarii PNL la motiune. Este o decizie pe care o luam de fiecare data cand avem astfel de situatii. Parlamentarii PNL vor participa la motiunea de maine, dar nu vor vota. Vor fi prezenti, nu vor vota. Aceasta este decizia luata in BEx”, a precizat, luni, Citu, la finalul sedintei conducerii partidului.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent ca spera ca Guvernul sa nu cada, dar nu este sigur ca va rezista, avand in vedere calculul matematic.

„Eu sper ca nu va cadea, dar as fi ipocrit sa spun ca sigur va rezista, cand vad si eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merita”, a precizat Kelemen Hunor.

Prim-vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, ca senatorii si deputatii partidului vor vota motiunea de cenzura la vedere.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori si deputati, vor vota la vedere. Ii invitam si pe cei de la AUR si USR sa-si asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Citu si a acolitilor lui”, a declarat Grindeanu.

El a solicitat presedintilor celor doua Camere ale Legislativului sa identifice solutii astfel incat toti parlamentarii sa participe la vot. El a mentionat ca unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 si nu poate sa se prezinte la sedinta.

Si parlamentarii USR PLUS vor fi prezenti la dezbaterea motiunii de cenzura si vor vota la vedere, dupa cum a a anuntat liderul deputatilor partidului, Ionut Mosteanu.

„Cert este ca am decis pana acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (…) toti parlamentarii USR PLUS vor fi la motiune si vor vota motiunea la vedere. Asta este decizia de astazi. Maine, Florin Citu va pica, este ultima zi a dansului la Palatul Victoria”, a afirmat Mosteanu.

El a mentionat ca are „dubii” ca PSD doreste ca Guvernul sa plece.

De asemenea, parlamentarii AUR vot vota in favoarea motiunii de cenzura. „Parlamentarii AUR vor fi prezenti cu totii la votarea motiunii. Nu suntem de vanzare, nu tradam”, a spus copresedintele partidului George Simion.

Daca motiunea va fi adoptata, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate. Guvernul al carui mandat a incetat in aceste conditii indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.

Daca motiunea de cenzura va fi respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos