Acasă Stirea zilei Atentie la neatentia politicienilor: Se ridica un val de euroscepticism in Romania…...

Atentie la neatentia politicienilor: Se ridica un val de euroscepticism in Romania… este AUR curat pentru extremisti!

1869

Un sondaj recent de opinie a relevat ca peste doua treimi din cetatenii romani considera ca tara ar trebui sa-si apere interesele daca acestea contravin legislatiei UE, chiar si daca acest lucru ar presupune parasirea UE.

Aproximativ o treime din respondenti cred ca iesirea din UE nu ar afecta interesele nationale. Sondaje realizate in martie si iunie 2021 arata ca 64,2% si respectiv 64,8% din populatie considera ca parasirea UE e un pret acceptabil de platit pentru apararea intereselor nationale. Cifra a crescut la 68,5% in septembrie, fapt ce demonstreaza o crestere a indiferentei fata de UE.

Dintre cei care ar prefera un „Roexit”, aproape 60% admit ca el ar afecta interesele tarii, in vreme ce aproximativ o treime au opinia contrara. Totusi, peste jumatate din respondenti considera ca Romania va avea o dezvoltare economica mai buna in cadrul UE. Insa acest procent a scazut la 57,8% in septembrie, comparativ cu 62,9% cu numai trei luni in urma.

In general, sondajul realizat de INSCOP Research and Verifield si comandat de grupul de reflectie Strategic Thinking denota o amplificare a euroscepticismului si a opiniilor nationaliste din martie pana in septembrie. De exemplu, doar 47% din respondenti cred ca aderarea la UE a fost benefica pentru Romania, in vreme ce 46% considera ca a fost dezavantajoasa. In martie, 61% din respondenti considerau benefica intrarea in UE, iar numai 35% o credeau defavorabila.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos