ACTUALITATE
Atentie soferi: Aparatele Politiei dau rateuri in 50% din cazuri!

Aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere, care testează consumul de substanțe interzise la volan, dau rateuri de aproape 50%. Cifra este dată de statistica înregistrată la nivelul județului Alba în anul 2022.
Potrivit bilanțului IPJ Alba, anul trecut au fost depistați 114 conducători sub influența substanțelor psihoactive, iar de la începutul anului 2023 au fost identificați alți 27 de șoferi.
Dintre cei care au ieșit pozitiv în 2022, aproape jumătate au fost confirmați și în urma analizelor de laborator realizate de Institutul de Medicină Legală.
Șeful IPJ Alba a declarat că, de fapt, nu aparatele DrugTest ar fi problema
Șeful IPJ Alba, comisarul șef Florin Dogaru, a declarat că, de fapt, nu aparatele DrugTest ar fi problema, ci aparatura pe care o are în dotare serviciul de Medicină Legală.
„Noi lucrăm cu aparate omologate. Poate instrumentele de la spital nu sunt la nivelul care trebuie”, a spus comisarul șef Dogaru.
Acesta a spus că este posibil ca cei de la Medicină Legală să nu aibă instrumentele cu care să identifice noile substanțe psihoactive.
În țara noastră, noile substanțe psihoactive (NSP-uri) sunt printre cele mai consumate droguri.
„Dovadă că o mare parte din teste sunt confirmate și la analizele de sânge, putem ajunge la concluzia că aparatele cu care lucrăm sunt în regulă”, a precizat și comisarul șef Darius Bic, adjunct al şefului IPJ Alba.
Doar detectează substanțele, nu măsoară conținutul
„Problema se pune la acele examinări sau expertize care se fac la serviciile de Medicină Legală, să vedem dacă dânșii au aceste instrumente la nivelul actual al acestor substanțe psihoactive care sunt folosite, noi substanțe, NSP-uri cum le numesc acești oameni care folosesc, iar pe segmentul de cocaină, este un drog scump și trebuie să și-l permită, și atunci frecvent găsim acest segment de NSP-uri”, a adăugat Florin Dogaru.
Conform Codului Rutier, mijlocul tehnic certificat reprezintă „dispozitivul care dovedește consumul de substanțe psihoactive ori prezența în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.
În realitate, pentru a proba consumul de droguri, un şofer e trimis şi la analize de urină şi de sânge
Doar că, în realitate, pentru a proba consumul de droguri, un şofer e trimis şi la analize de urină şi de sânge. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Doar rezultatul analizelor medicale este probă în instanța de judecată.
Potrivit specialiștilor, aparatele de tip drugtest detectează anumite substanţe, nu măsoară. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic.
Aparatele de tip etilotest, în schimb, sunt aparate de măsurat și indică o cantitate de alcool în aerul expirat.
Faptul că rezultatele inițiale ale aparatelor DrugTest nu sunt confirmate de analize face ca mulți șoferi să rămână fără permis chiar și luni de zile, până ce probele biologice sunt prelucrate și este eliberat certificatul medical.
International
Armata austriaca se incalta din Romania!

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns sa se incalte cu bocanci produsi de o firma din Romania. Un val de indignare in mass-media din Austria asupra noilor bocanci ai soldatilor scoate la iveala ca desi e un model de bocanci dezvoltat local acestia sunt produsi in Romania.
Ministrul austriac al Apararii Klaudia Tanner le-a prezentat soldatilor austrieci noii bocanci care vor „creste performanta si pregatirea operationala a armatei”. In total, Bundesheer (Armata Federala) va primi 35.000 de bocanci intre 2023 si 2025, un contract care se ridica la 4.8 milioane de euro.
Bocancii au un aspect nou, fiind de culoare bej pentru a se asorta cu uniforma si sunt potriviti atat pentru sezonul rece, cat si pentru cel cald.
Bocancii au fost dezvoltati de o firma austriaca, dar sunt fabricati in Romania datorita costurilor mai reduse, potrivit Servus TV. O pereche costa aproximativ 137 de euro. Purtatorul de cuvant al Fortelor Armate austriece, Michael Bauer, a declarat ca a existat o licitatie la nivelul UE, dar nicio o companie nu ar fi produs bocancii la acest pret.
„Unii „experti in incaltaminte” de la noi critica faptul ca noii bocanci ai Armatei Federale sunt produsi in Romania. Puteti numi, va rog, o companie care ar fi produs bocancii in aceasta cantitate si la acest pret in Austria?”, a spus Michael Bauer. Bauer a publicat o poza cu bocancii folositi de Fortele Armate austriece in ultimii 50 de ani. Cel bej, din stanga, este cel produs in Romania.
Ich empfehle diesen Beitrag allen, die glauben, nach Absolvierung von 8 Monaten Grundwehrdienst in den 1980er Jahren mehr über Feldschuhe zu wissen als die Spezialisten der Heeresbekleidungsanstalt. #Bundesheer https://t.co/tznazihyLv— Michael Bauer (@Bundesheerbauer) November 28, 2023
Tehnologie
Google sterge conturile inactive incepand de vineri

Google a anuntat inca din luna mai ca incepand cu 1 Decembrie 2023 va sterge toate conturile inactive. Asa ca daca aveti un cont Google pe care nu l-ati mai folosit de ceva vreme? Daca vreti ca acesta sa nu dispara, ar trebui sa va conectati inainte de sfarsitul acestei saptamani.
Conform politicii actualizate a Google privind conturile inactive, pe care gigantul tehnologic a anuntat-o in luna mai, conturile care nu au fost folosite in ultimii doi ani ar putea fi sterse. Conturile considerate inactive vor fi sterse intr-o procedura etapizata incepand de vineri. Daca aveti un cont care risca sa fie sters, ar trebui sa fi primit mai multe notificari de la Google trimise la adresa de e-mail afiliata contului respectiv si la adresa de recuperare a acestuia (daca exista una).
Dar daca inca va mai ganditi la aceasta noua politica – si doriti sa va asigurati ca este salvat continutul dvs. de pe Google Drive, Docs, Gmail si altele – iata ce trebuie sa stiti. In anuntul din luna mai, Google a atribuit actualizarea conturilor inactive unor probleme de securitate. Conturile care nu au fost folosite de mult timp sunt mai susceptibile de a fi compromise, a declarat compania, mentionand ca aceste „conturi uitate sau nesupravegheate” au de obicei parole vechi, adesea nu dispun de autentificare cu doi factori si primesc mai putine verificari de securitate. Prin urmare, aceste conturi ar putea fi piratate si folosite pentru spam sau alte continuturi rau intentionate, precum si pentru furtul de identitate. Cel mai simplu mod de a va mentine activ contul Google (si, astfel, de a impiedica stergerea acestuia) este sa va conectati la el cel putin o data la doi ani.
Justitie
Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost arestat marti seara in Germania de politistii bavarezi. Daca Catalin Chereches va vrea sa colaboreze cu autoritatile din Germania o sa ajunga in tara in regim de urgenta.
Daca contesta mandatul de extradare, procedura poate dura chiar si jumatate de an. Cu rani pe fata si incatusat. Asa l-au pozat politistii bavarezi pe Catalin Chereches la 5 zile dupa ce a fugit din tara.
Potrivit primelor informatii, Chereches a fost prins cand se pregatea sa paraseasca Germania. El a calatorit alaturi de o matusa, cu masina, circuland pe autostrada cu aproape 200 de km/ora, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg si incercau sa scape de autovehicul, eventual sa ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul in care a fost prins de politistii bavarezi si BKA (Politia federala de investigatii criminale – n.red.). Aceleasi surse au mai precizat ca fostul primar ar fi incercat sa se opuna arestarii si s-a ranit cand a vrut sa fuga de oamenii legii.
Cel mai probabil, Chereches ar fi mers in Germania sa ia banii pe care i-a transportat acolo in mai multe transe, bani pe care i-a depozitat in seifuri din locuintele detinute acolo de mama sa si de sora acesteia. Suma din Germania ar fi in jur de 1.500.000 de euro. Intr-o depozitie din instanta de judecata, Chereches a recunoscut ca a carat personal banii cu masina in Germania.
-
Bucuresti3 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei4 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!