26.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiAu distrus inca un mit democratic: referendumul

Au distrus inca un mit democratic: referendumul

in:

Stiri pe acelasi subiect

Acum nu se mai vorbeste mare lucru despre Constitutie, despre referendum. Toata lumea intra in vacanta.

Poate este insa bine sa reamintim oamenilor ca alta este situatia. Asadar, pana la urma o sa avem un referendum in care ni se va cere sa aprobam ceea ce s-a aprobat la alt referendum. Dincolo de stupizenia sau, dimpotriva, necesitatea unei astfel de actiuni, altceva se cuvine a fi remarcat – ma refer la distrugerea, discreditarea, ideii democratice de consultare populara. S-a ales praful de un astfel de demers. De acum incolo va fi foarte greu sa mai aduci in dezbateri publice, ca argument, rezultatul unui referendum. Mai toti iti vor rade in nas.

Cum asa? Traian Basescu are dreptate, poporul vrea 300 de parlamentari si cu asta basta. Sigur, si USL are dreptate, rolul referendumului a fost unul consultativ. Sigur, avem si noi dreptate, la ce buna consultarea daca nu tii cont de ea? Si uite asa pana la victoria finala. Victoria finala asupra democratiei. Dupa ce am zdrobit credibilitatea Justitiei, Armatei, Bisericii, dupa ce ne-am batut joc de un alt concept democratic, dialogul, trebuia sa ne asteptam ca ultimele redute, precum referendumul, sa fie aruncate la gropa de gunoi a gandirii totalitariste. Ne-am batut noi joc de economia de piata, ce insemnatate sa mai aiba alte chestiuni… Nu reusim sa intelegem ca democratia este un concept costistor…

Asadar, nu mai are rost sa consultam opinia publica altfel decat la telefon, prin clasicele apeluri dupa ora 21 seara. Sa statuam asta in legea fundamentala. Si apropo de revizuirea Constitutiei, nu cumva ne pierdem timpul? Ar trebui sa contina un singur articol: „Contribuabilul roman este un infractor inca de la nastere. Intai il impusti si abia apoi il intrebi. Si oricum nici nu ne intereseaza raspunsul lui”. Si cu asta basta. Da-o naibii de democratie, e pentru prosti cu mana larga.

Ultimele stiri