Acasă Comentariul zilei Au fost provocate cutremurele din Oltenia? ”Nu-s filme SF, nici baliverne, nici...

Au fost provocate cutremurele din Oltenia? ”Nu-s filme SF, nici baliverne, nici conspirații. Poți căuta pe google: „olanda groningen cutremur””

Prin februarie, când Oltenia era zguduită de câteva sute de cutremure, m-am întrebat aici de ce e guvernul atât de sigur că seismele sunt o consecință a cutremurelor din Turcia. Un guvern normal ar fi explorat și alte ipoteze. Cum ar fi ipoteza unor cutremure provocate, accidental, de activități de explorare petrolieră, scrie publicistul Bogdan Stoica in PSNews.ro.

Pentru cine nu știe cum se face asta: se aduc niște camioane foarte drăguțe, care împânzesc o zonă cu senzori seismici, iar apoi fac niște găuri în sol în care detonează niște explozibil. Cantități mici, dar la adâncimi mari. Când alea fac poc!, pământul se cutremură puțin, iar senzorii interpretează vibrațiile. Au fost prin gresie? Prin cernoziom? Prin căcat? Prin petrol? Prin gaze? Și uite așa se face o hartă 3d a unui zăcământ, ca să nu pui sonda la sapă ca tontul, unde nu-i nimic.

Acum niște anișori au avut loc niște cutremure la Băicoi, unde nu e zonă seismică. Coincidență sau nu, în zonă tocmai se făcuseră prospecțiuni seismice. Ceva similar s-a petrecut și la Galați, unde chiar primarul unei comune a dispus oprirea prospecțiunilor, și să vezi chestie, s-au oprit și cutremurele.

Nu-s filme SF, nici baliverne, nici conspirații. Poți căuta pe google: „olanda groningen cutremur” și o să vezi știri serioase despre cum se pregătesc Țările de Jos să oprească producţia celui mai mare zăcământ de gaze din Europa din cauza cutremurelor pe care le provoacă.

Cum ziceam, statul român n-a fost interesat să afle dacă vreo firmă a zguduit pământul Olteniei. Nici AUR, nici USR, nici presa. De-asta mi se pare extrem de interesant comunicatul de presă emis acum două zile de OMV Petrom din care-ți arăt doar esențialul: „OMV  Petrom (…)două descoperiri de țiței (…) a finalizat achiziția datelor seismice (…) Craiova (…) această descoperire deblochează oportunități semnificative”.

Concluziile ți le las ție.

Sursa: PSNews.ro

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentTradare nationala? Un parlamentar merge la Ambasada Rusiei sa celebreze Ziua Victoriei cu oamenii lui Putin
Articolul următorVIDEO-Ucrainenii si-au doborat singuri o drona de 5 milione de dolari, deasupra Kievului