11.2 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăACTUALITATEAUR-ul a obținut mai multe voturi decât PSD-ul, la alegerile din Bulgaria

AUR-ul a obținut mai multe voturi decât PSD-ul, la alegerile din Bulgaria

in:

Stiri pe acelasi subiect

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc in alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit sondajelor partiale de la iesirea de la urne, publicate duminica seara dupa inchiderea sectiilor de votare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Insa votul protestatar a inregistrat un rezultat mai bun decat era asteptat: noua formatiune anti-elite si anti-coruptie ”Exista un Astfel de Popor” (ITN) condusa de cantaretul si moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente impotriva guvernului, se situeaza, potrivit sondajelor, umar la umar cu socialistii.

Potrivit unui sondaj al Gallup International, ITN s-a clasat pe locul doi, cu 17,1% din voturi, in timp ce un sondaj realizat de Alpha Research claseaza partidul lui Trifonov pe locul trei, cu 15,2% din voturi, locul doi revenindu-i Partidului Socialist, cu 17,6%.

De asemenea, potrivit Gallup, GERB ar fi castigat alegerile cu 25% din voturi, in timp ce potrivit Alpha Research partidul lui Borisov ar fi castigat 25,7% din voturi.

Sondajele preelectorale dadeau Coalitia formata din GERB si Uniunea Fortelor Democrate (UDF) castigatoare cu 28,1% din voturi, cu un avans de 8 puncte procentuale fata de Partidul Socialist bulgar (BSP), in timp ce partidul lui Slavi Trifonov, era clasat pe locul trei in aceste sondaje, cu 12,7% din voturi.

Cu toate ca victoria lui Borisov pare clara, GERB va avea nevoie de cel putin alte doua partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis ca nu se vor alia cu Borisov, iar socialistii au exclus orice intrare intr-o coalitie impreuna cu acesta.

Dar nici opozitia, foarte divizata, nu pare sa se poata alia impotriva premierului conservator. De pilda, formatiunea ITN refuza orice colaborare cu socialistii, pe care-i considera parte a castei oligarhice si corupte formate in Bulgaria.

Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partid al minoritatii turce, se afla pe pozitia a patra in sondaje.

Daca vor depasi pragul electoral de 4%, ar mai putea intra in parlament si doua noi formatiuni reformiste care se hranesc din nemultumirea fata de guvernul lui Borisov si, probabil, un partid ultranationalist care a facut parte din actuala coalitie guvernamentala.

Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt asteptate mai devreme de joi.

Analistul Sorin Ionita a realizat un ghid pentru a intelege mai bine cum cum arata partidele din Bulgaria. Procentele reprezinta rezultatele din sondaje, dinainte de alegeri.

Ultimele stiri