facebook
Stirea zilei

Autostrazi noi in plan: Craiova – Pitesti si Ploiesti – Focsani, construite in concesiune

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a demarat procedura de licitatie privind proiectarea şi construcţia in concesiune a autostrăzii Craiova-Piteşti, cu o valoare estimată între 3,68 miliarde lei şi 4,89 miliarde lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de intenţie publicat pe e-licitaţie.ro.

Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 28 iunie 2013, iar durata este de 360 luni începând de la data adjudecării contractului.

Astfel, prin viitorul contract de concesiune, cu o perioadă de maximum 30 de ani, concesionarul se va obliga să proiecteze, să finanţeze, să construiască, să întreţină şi să opereze autostrada Craiova-Piteşti.

Decizia statului de a construi o autostrada intre Pitesti si Craiova in concesiune este discutabila, dat fiind faptul ca CNADNR tocmai a atribuit un contract pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru o viitoare autostrada Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Bucuresti, firma castigatoare trebuind sa ia in calcul mai multe variante de traseu, una dintre acestea find chiar Craiova – Pitesti.

Mai mult, o autostrada Lugoj – Craiova – Alexandria – Bucuresti va face ca o alta autostrada Craiova – Pitesti sa fie total neatractiva pentru constructia in concesiune (adica pe banii constructorului), in contextul in care traficul pe aceasta ar fi redus, iar constructorul ar trebui sa-si recupereze in mare parte investitia dintr-o taxa de autostrada.

In plus, CNADNR a demarat si procedura privind licitaţia pentru proiectarea şi construcţia autostrăzii Ploieşti-Buzău-Focşani, cu o valoare estimată între 801,7 milioane euro şi 1,06 miliarde euro, fără TVA, potrivit unui anunţ de intenţie de pe e-licitaţie.ro.

Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 28 iunie 2013, iar durata este de 360 luni începând de la data adjudecării contractului.

Astfel, prin viitorul contract de concesiune, cu o perioadă de maximum 30 de ani, concesionarul se va obliga să proiecteze, să finanţeze, să construiască, să întreţină şi să opereze autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani.

Decizia guvernului in acest caz este si mai curioasa, in contextul in care Autostrada Ploiesti – Focsani face parte din Coridorul IX Paneuropean, care poate fi finantat in proportie de 85% din fonduri UE nerambursabile.

Share Page

Close