Acasă Stirea zilei Avertisment de la Bruxelles: programele operationale pentru Romania, aproape sistate

Avertisment de la Bruxelles: programele operationale pentru Romania, aproape sistate

43

Comisia Europeana (CE) analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare.

 

Presuspendarea platilor din partea Comisiei Europene obliga autoritatile romane sa puna in aplicare in termen de doua luni recomandarile CE pentru rezolvarea problemelor constatate in derularea programelor.

 

Avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in urma cu trei saptamani de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

 

In discutia avuta cu membrii Reprezentantiei, oficialul CE a precizat, conform unui document confidential obtinut de MEDIAFAX si datat 7 septembrie 2012, ca este in continuare preocupat din cauza nivelului deosebit de scazut al gradului de absorbtie a fondurilor europene, mai ales ca distanta dintre Romania si celelalte state membre, in aceasta privinta, s-a marit considerabil in ultima perioada. In acest context, reprezentantul Comisiei Europene a apreciat ca „riscul dezangajarii automate a unor fonduri europene a crescut vizibil”, mai ales ca nu intrevede ca problemele existente sa fie solutionate in scurt timp.

 

Pentru diminuarea nivelului dezangajarilor automate, responsabila DG REGIO a recomandat ca partea romana sa aiba pregatite cat mai multe cereri de plata si sa le transmita Comisiei inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca la acel moment deficientele identificate nu vor fi fost solutionate, iar, potrivit Regulamentului CE, platile trebuie suspendate. In acest fel, odata introduse cererile de plata, dupa ridicarea suspendarii cererile respective vor putea fi onorate, iar sumele corespunzatoare nu vor fi pierdute.

 

„Comisia continua sa analizeze situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la inceputul lunii iulie privind functionarea sistemului de management si control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne isi urmeaza cursul, Comisia avand in vedere o decizie de presuspendare si luand in calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare. Proiectul de decizie este in circulatie la nivelul serviciilor implicate, acesta putand fi adoptat in perioada urmatoare”, este avertismentul transmis Guvernului de la Bucuresti.

 

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata de Comisia Europeana in luna octombrie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos